Članak

PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

Harris nazvala Trumpovu posjetu groblju u Arlingtonu nepoštovanjem i političkim trikom

(Patria) - Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris kritikovala je republikanskog predsjedničkog rivala Donalda Trumpa zbog njegove posjete Nacionalnom groblju u Arlingtonu, a koja je kasnije korištena u video snimku kampanje, javio je Reuters.

„To je svečano mjesto, mjesto gdje se okupljamo da odamo počast američkim herojima koji su dali konačnu žrtvu u službi ove nacije. To nije mjesto za politiku“, napisala je Harris na mreži X.

Harris je to rekla pet dana nakon što je Trump u ponedjeljak učestvovao na ceremoniji polaganja vijenaca u čast 13 vojnika poginulih tokom američkog povlačenja iz Afganistana 2021. godine.

Posjetio je i Sektor 60 groblja u Virginiji, koje vojska smatra svetim tlom. Federalni zakon i politika Pentagona ne dozvoljavaju političke aktivnosti u tom dijelu, ali Trumpova kampanja je snimila video zapise i koristila ih u reklamama dok se bori protiv Harris za Bijelu kuću.

Trumpova posjeta izazvala je kritike nekih veterana i rođaka vojnika. Američka vojska je u petak branila službenicu groblja koja je gurnuta u stranu u Sektoru 60, rekavši da je postupila profesionalno i da je nepravedno napadnuta.

„Da budem jasna: bivši predsjednik nije poštovao sveto tlo, a sve zarad političkog trika“,
napisala je Harris.

Trumpov potpredsjednički izbor JD Vance i sekretarica za štampu Karoline Leavitt odgovorili su na objavu Harris i pomenuli povlačenje iz Afganistana, optužujući Harris da je neosjetljiva prema vojnicima koji su tamo poginuli.

„Zašto se ne sklonite s društvenih mreža i pokrenete istragu o njihovoj nepotrebnoj smrti“, napisao je Vance.

Trump je iskoristio treću godišnjicu u ponedjeljak od povlačenja SAD-a iz Afganistana da
pokuša da haotično povlačenje pod predsjednikom Joeom Bidenom prikači potpredsjednici Harris. Njen odgovor na Trumpovu posjetu groblju mogao bi dati nagovještaj o tome da bi se pozabavila tom temom u njihovoj predstojećoj debati 10. septembra.

Harris se osvrnula na Trampovu historiju vrijeđanja vojnih veterana.

„Ovo nije ništa novo od Donalda Trumpa. Ovo je čovjek koji je naše poginule pripadnike nazvao 'naivčinama' i 'gubitnicima' i omalovažavao primaoce Medalja časti“, napisala je.

Trump je ranije rekao da pokojni senator John McCain, bivši republikanski predsjednički
kandidat, nije ratni heroj iako je proveo godine kao ratni zarobljenik u Sjevernom Vijetnamu nakon što je oboren kao pilot.

Trump je pale veterane Prvog svjetskog rata nazvao „naivčinama“ i „gubitnicima“, prema
njegovom bivšem šefu kabineta u Bijeloj kući, Johnu Kellyju, penzionisanom generalu marinaca.

Nije jasno da li će takvi incidenti uticati na glasanje veterana. U aprilskom izvještaju, Pew
Research Center je otkrio da vojni veterani favorizuju Republikansku stranku.

#Arlington #DonaldTrump #KamalaHarris #Svijet