Članak

RUSKA AGRESIJA

Zelenskiy vrši pritisak na Sjedinjene Države da daju odobrenje za dublje udare u Rusiji

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pojačao je pritisak na Sjedinjene Američke Države da dopuste Kijevu da gađa vojne ciljeve duboko unutar ruske teritorije nakon što su se njegovi predstavnici u subotu sastali s visokim američkim zvaničnicima u Washingtonu, javio je Reuters.

Washington je Ukrajini od 2022. godine dao vojnu pomoć vrijednu više od 50 milijardi dolara, ali je ograničio upotrebu svog oružja na ukrajinsko tlo i odbrambene prekogranične operacije.

Zelenskiy je rekao da su navođene avionske bombe u petak u Harkovu ubile šest osoba i
povrijedile 97, a više napada u subotu. To se moglo spriječiti samo „udarima na ruske vojne aerodrome, njihove baze i logistiku ruskog terora“.

U svom noćnom video obraćanju rekao je: „Svaki dan razgovaramo o tome sa našim partnerima. Uvjeravamo. Iznosimo argumente.“

On je rekao da bi čišćenje ukrajinskog neba od ruskih vođenih vazdušnih bombi bio „snažan korak da se Rusija primora da traži kraj rata i pravedan mir“.

Apelujući na Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Njemačku, rekao je:

„Potrebne su nam sposobnosti da istinski i u potpunosti zaštitimo Ukrajinu i Ukrajince. Potrebne su nam i dozvole za dalekometne sposobnosti i vaše dalekometne granate i projektili.“

Ne iznoseći detalje, rekao je da su njegovi predstavnici „pružili sve potrebne detalje“ ukrajinskim partnerima.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji je u Washingtonu na sastancima sa američkim zvaničnicima i stručnjacima, rekao je u intervjuu za CNN da Kijev pokazuje da su ruski aerodromi koji se koriste za udare na ukrajinske gradove u dometu dubokih udara.

„Objasnili smo kakve su nam sposobnosti potrebne da zaštitimo građane od ruskog terora koji nam Rusi izazivaju, tako da se nadam da smo saslušani“, rekao je Umerov u intervjuu kasno u petak.

Očekuje se da će Zelenskiy lično uputiti sličnu molbu sljedećeg mjeseca, kada će pred kraj njegovog boravka u Ovalnom kabinetu predstaviti „Plan za pobjedu“ predsjedniku Joeu Bidenu i prisustvovati sastancima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministarka ekonomije Yulia Svyrydenko, koja je predvodila delegaciju Kijeva, rekla je na X-u da je razgovarala o koracima potrebnim za obnavljanje ukrajinskog energetskog sistema, uključujući „značajan doprinos“ paketa za finansiranje energetskog sektora vrijednog 800 miliona dolara koji je najavljen u junu. Ruski vazdušni udari su pogodili više od polovine ukrajinske energetske infrastrukture, rekla je.

Načelnik kabineta predsjednika Andriy Yermak pridružio se Umerovu u brifingu američkog ministra odbrane Lloyda Austina o situaciji na bojnom polju, navodi se iz predsjedničkog ureda.

Govoreći krajem sedmice kada je Rusija napala Ukrajinu sa više od 400 projektila i dronova, Yermak je rekao da je važno da Ukrajina dobije oružje iz postojećih odbrambenih paketa što je prije moguće, saopštio je predsjednički ured.

#JoeBiden #Kijev #Rusija #SAD #VolodimirZelenski #Svijet