Članak

PRIVREDA

Završen 51. Međunarodni sajam šljive u Gradačcu, predstavljeno više od 300 izlagača

(Patria) - U Gradačcu je danas zatvoren 51. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive na kome se u protekla četiri dana na oko pet hiljada metara kvadratnih predstavilo više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Njemačke i Turske.

Organizator te tradicionalne sajamske manifestacije bila je Turistička zajednica grada Gradačca, uz podršku Grada Gradačca i brojnih partnera i sponzora.

"Veoma smo zadovoljni jer sve planirane aktivnosti su realizovane. Posebno ističem stručna i naučna predavanja koja su bila veoma sadržajna i nadam se korisna za sve učesnike. Gradačac je krajem augusta ponovo bio centar privrednih, naučnih, turističkih i kulturnih zbivanja u regionu. Imali smo brojne goste iz zemlje i inostranstva. Očekujemo uspostavljenje saradnje lokalnih uprava Gradačca i njemačkog grada Karlsruhe. Zahvaljujem se izlagačima, pokroviteljima, sponzorima i poslovnim partnerima bez čije podrške ne bi smo mogli organizovati ovaj privredno-turistički događaj u našem gradu", rekao je Amir Pašalić, voditelj Turističkog ureda u Gradačcu.

Na Sajmu šljive preovladavale su kolektivne izložbe, a na štandovima su se predstavile renomorane kompanije u oblasti proizvodnje i prerade hrane, zaštitnih sredstava, mehanizacije i opreme, institucije i organizacije koje podržavaju razvoj agrara te bankrski sektor.

Grad Srebrenik, Opština Modriča, Općina Doboj-Istok, Kanton Sarajevo - Udruženje domaćih proizvođača i prodavača domaćih proizvoda “Naše avlije” Sarajevo, Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH, Kantonalna privredna komora TK, Privredna komora USK, Turistička zajednica TK i brojna udruženja građana imali su priliku da predstave proizvode lokalnih proizvođača i prerađivača.

Na privrednim i naučno-stručnim skupovima istaknuta je važnost transfera znanja, inovacija i istraživanja u oblasti poljoprivrede, stvaranja mogućnosti konkurentnosti naših poljoprivrednika na inostranom tržištu. Govoreno je o klimatskim promjenama, komparativnim prednostima korištenja autohtonog voća, modrenim pristupima u zaštiti šljive. Prezentovane su nove zakonske regulative u polju fitofarmaceutskih sredstava i primjena mikrobioloških preparata, kao i moderni pristupi u zaštiti biljaka koji se mogu koristiti u Bosni i Hercegovini.

Sajam šljive u Gradačcu bio je prilika da se osim naučnih prezentuju i nova tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede. Kao i prošle godine, sarajevska firma diVision Agro, koja se bavi digitalizacijom poljoprivrede, predstavila je nova, brža i praktičnija rješenja za poljorivredne proizvođače.

Najviše pažnje privukao je dron koji služi za primjenu fitofarmaceustkih sredstava i posjeduje tank za raspršivanje mineralnih materija kao i srednjih do sitnih sjemena. Može se koristiti za tretmane oprašivanja kada se biljke nalaze u toj fenofazi. Ovaj dron povećava efikasnost gazdinstva ili farme do 30 posto u primjeni tretmana u odnosu na ostale traktore, prskalice, malčere i atomzere koji su sada dostupni.

Na Sajmu šljive predstavljena je robotska kosačica specijalno namijenjena za malčiranje upravljana daljinskim upravljačem ili navođena GPS, zavisno od modela, za košenje parkovskih površina, nagiba i solarnih farmi. Kako bi olakšali rad farmerima u pondi su meteorološke stanice i senzori za pametnu poljoprivredu, led svjetla za unutrašnji uzgoj i on-line platforma AgroMonitor.

Ta tehnološka dostignuća u budućnosti će biti veoma značajna zbog nedostatka radne snage i slabljenja interesa za bavljenje agrarom.

Ipak, vrijedi istaći da je ove godine u Gradačcu otkupljeno 3.000 tona šljive koja je izvezena na inostrano tržište ili za industrijsku preradu. Na tradicionalnoj “Plavoj noći” uručene su zahvalnice otkupljivačima šljive sa područja Gradačca. Zahvalnice su uručene firmama: Bečejac, VIP-Sema, Agro Mujčinović, Mat-Trade, PMG VIP i Maočanka.

Ove godne za posjetoce je organizovan sadržajan kulturno-zabavni program, promocije, izložbe i koncerti.

Ovogodišnji Sajam šljive otvorio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je presjekao svečanu vrpcu zajedno sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemalom Hrnjićem , gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem i voditelje Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca Amirom Pašalićem.

#Agrar #Bosna #Gradačac #Hercegovina #MeđunarodniSajam #Njemačka #Poljoprivreda #PrehrambenaIndustrija #TurističkaZajednica #Turska #Ekonomija