Članak

HRABROST NA DALJINU

POPULIZAM I LOŠE PRAKSE Konaković i Karić brane Seve i bježe od istine!

Severina za razliku od Trojkaša nije poginjala glavu, već je ponosno tuširala njihova pitanja odgovorom da pogledaju ranije izjave Milorada Dodika. I tu nije stala.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Severina Vučković je pjevačica burne prošlosti, ali ima veća m*** od šefa vanjskih poslova Elmedina Konakovića koji je u naletu populističkih ideja pokušao da je brani od srbijanske policije. Seve je zadržana na granici Hrvatske i Srbije zbog izjava o genocidu u Srebrenici. I tokom razgovora s policajcima MUP-a Srbije bila je hrabrija, odvažnija i snažnija od svih Trojkinih perjanica pa i Elmedina Konakovića, koji pogeše glavu kada im je Milorad Dodik u lice opsovao genocid. Čast nekolicini izuzetaka.

Severina za razliku od Trojkaša nije poginjala glavu, već je ponosno tuširala njihova pitanja odgovorom da pogledaju ranije izjave Milorada Dodika. I tu nije stala. Nakon što su joj dozvolili da nastavi put, odbila je i vratila se u svoju državu Hrvatsku.

To se Konakoviću zove hrabrost, koju ti za razliku od Seve nisi pokazao kada su te u programu HRT-a pitali o udruženom zločinačkom poduhvatu HVO-a i HV-a. Diplomatski si mrmljao i izbjegavao reći istinu. Dakle, pred Hrvatima šutiš o njihovim zločinima, a pred Srbima ne smiješ dići glavu čak i kada ti opsuju genocid. I ti takav Konakoviću potrčao da odbraniš Severinu. Nemoj, tako ti Boga, nikoga više braniti. Jer, ko nema hrabrosti da kaže istinu dokazanu i potvrđenu pred međunarodnim pravosuđem, taj niti može niti treba braniti one kojima odbrana nije potrebna.

Jer, to je čak i za populiste visokog kalibra pravo loš populizam.

A onda eto nje, koja s osmijehom nastoji pokriti loše vladanje. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pokušala je nadmašiti najlošiji populizam Elmedina Konakovića. Iskoristivši priču sa zadržavanjem Severine, Karić je uputila otvoreni poziv građanima Srbije da dođu na proslavu Nove 2025. godine u Sarajevo.

Jedno je što ni avgust nije završio, a gradonačelnica Sarajeva je već na novogodišnjim planovima. A posve drugo što je ista ta gradonačelnica Sarajeva platila 800.000 KM za nastup Severine. Treće je što otprilike 80 posto građana Srbije Severinu vidi kao 'ustašku pevaljku', a što se i pokazalo u hiljadama negativnih i uvrjedljivih komentara nakon njenog zadržavanja.

Stoga mi se javlja pitanje je li gradonačelnica Karić nakon loših fasada želi katalog murala koje u Srbiji preferiraju kao ukrase na fasadama. I imaju širok spektar muralskih lica, samih zločinaca. Od Karadžića i Mladića pa unazad do čiča Draže i Kalabića.

Možda bi Karić da u Titovoj ulici u sarajevskoj općini Centar, gdje živi, da joj na novoobnovljenu fasadu kreiraju neki mural iz srbijanskog katastra. Ironično, ali vladavina Karić gradom Sarajevom i jeste kombinacija ironije i tragedije.

Jer, to je gradonačelnica koja se oglasi o zadržavanju Severine na granici a šuti o problemima na koje kao potpredsjednica SDP-a BiH može utjecati. Ili kao gradonačelnica. Ili kombinovano.

Mnogo je problema, da ne idemo široko, u općini Centar gdje Karić živi, na koje je mogla utjecati, a nije. Ne reaguje primjerice Karić na loš javni prijevoz u padinskim dijelovima ili na činjenicu da se građani žale na pacove zbog čega prijeti zaraza nekada elitnom dijelu te općine.

Ne oglašava se Karić ni o slučajevima femicida, ali ni o tragediji u Sanskom Mostu. Šuti i o haosu u Mostaru u kojem se svakodnevno dešavaju napadi na djecu, povratnike i ostale građane Mostara.

Kao potpredsjednica SDP-a šutjela je i na izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH...

Šuti Karić i dijeli ćevape, valjda misleći da će tako začepiti usta kritičarima i nahraniti građane pa da zaborave da je Severini dala 800.000 KM, da je na reprezentaciju i medijsku prezentaciju trošile stotine hiljada i da je rijetko kada bila na usluzi tim građanima kada je bilo kritično.

I sve bi to da popravi pozivom građanima Srbije da dođu u Sarajevo i Novu godinu dočekaju sa Severinom. Neće moći, jer građani Srbije koji nemaju problem s nezavisnom Bosnom i Hercegovinom već godinama dolaze. Kao i građani Hrvatske.

Poziv im je duh ovog grada i to ne može nadmašiti nikakav populizam Benjamine Karić!

#BenjaminaKaric #ElmedinKonakovic #GradSarajevo #HRTa #Hrvatska #MiloradaDodika #MiloradDodik #RasimBelko #SeverinaVuckovic #Srbija #Srebrenica #TrojkinihPerjanica #izdvojeno #BiH