Članak

KCUS

Prof. dr. Granov o transplantaciji srca: Konačno imamo zaokružen proces kada je riječ o bolestima srca

(Patria) - Početkom ovog mjeseca tim ljekara KCUS-a na čelu s profesorom dr. Nermirom Granovom uspješno je izveo prvu transplantaciju srca. Aldin Hajdarević se nakon operacije dobro osjeća.

Prof. dr. Nermir Granov na današnjoj press konferenciji kazao je da je on samo jedan mali točak u velikoj kompoziciji koja je učestvovala da bi se ovo desilo.

"Gotovo osam stotina ljudi je tokom posljednjih šest godina učestvovalo kroz analize, bilo da se radi o pravnim, administrativnim i medicinskim to je bila prava logistika materijalne, tehničke i kadrovske opreme, koja se svela u jednu nit da bi se mogla izvesti ova operacija", rekao je Granov.

Dodao je da je bilo jako puno posla i od Ministarstva, jer je riječ o operativnom programu koji je od skice doveden do prakse da može funkcionirati.

"Transplatacija srca je dosta specifična i jako je osjetljiva. Kada smo uradili operaciju, čuvali smo to u tajnosti iz prostog razloga što smo prvo htjeli da skočimo pa kažemo hop. Moram da istaknem naš put koji je krenuo 2018. godine s kolegama iz Slovenije, koje moram istaći u smislu edukacije i supervizije ne bi bilo moguće. U šestom mjesecu 2022. godine smo dobili dozvolu za izvođenje transplantacije, ali se to nije desilo jer nije bilo donora. Zahvaljujem se porodici jer to su prave patriote, kada vi kao pojedinac u najtežem trenutku kada izgubite najdraže pomognete da spasite nekoliko života. Mislim da bi to trebala biti poruka svima koji živimo ovdje u našoj državi. Kada su u pitanju bolesti srca, mi sada imamo zaokružen proces. Koliko vrijedi život ne postoji neka jasna teorija, ali u nekoj sredini vrijedi koliko je sredina spremna da uloži da bi podržala taj život", istakao je Granov.

#KCUS #NermirGranov #transplantacija #BiH