Članak

NEDOSTAJU STOTINE POLICAJACA

Politika u ladici drži izmjene zakona koje mogu spriječiti katastrofu u GP BiH, je li cilj jačanje entitetskih policija?!

Piše: Amra Vrabac

U ovom trenutku Graničnoj policiji BiH nedostaje 700 ljudi, a do kraja godine zbog odlaska većeg broja policijskih službenika u penziju, taj broj preći će 1000.

Za upućene ovo nije nikakva nova informacija, a iz Sindikata GP BiH i Saveza sindikata policijskih organa u BiH mjesecima unazad pokušavaju inicirati izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH kojima bi se na određeno vrijeme zaustavio odliv kadrova, a najprije policajaca.

Sindikat je u decembru 2023. godine inicirao izmjene kojima bi policijskim službenicima bilo omogućeno da na vlastiti zahtjev i uz prilaganje ljekarskog uvjerenja kojim se dokazuje psiho-fizička sposobnost nastave raditi posao policajca do navršenih 60 godina života.

U istom periodu ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić posjetio je Graničnu policiju i tada razgovarao sa direktorom Mirkom Kuprešakovićem o popunjavanju kadrovskih kapaciteta. Nešić je ponovo došao u GP BiH 6. juna, ali šest mjeseci nije bilo dovoljno da se predložene izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH nađu u parlamentarnoj proceduri. U februaru ove godine Patria je poslala glasnogovorniku Ministarstva sigurnosti više pitanje o ovoj tematici, ali odgovor nikada nismo dobili, iako je Nešić neko ko vrlo često se oglašava, pa čak i reaguje na tekstove Patrije.

Tek na sjednici 10. juna je Vijeće ministara BiH usvojilo plan prijema kadeta u tri državne policijske agencije za 2024. godinu, dok o alarmantnoj situaciji u Graničnoj policiji BiH Vijeće ministara nije zauzelo nikakav stav. Planom je predviđeno 150 kadeta u GP BiH, 50 u DKPT i 30 (po 15 mlađih inspektora i policajaca) u SIPA-u.

Brojni problemi

U mjesecu julu ove godine na poziv Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine u posjeti Bosni i Hercegovini boravio je predsjednik Evropske policijske unije (EPU) Rainer Wendt, koji pored funkcije predsjednika EPU obnaša i dužnost predsjednika najvećeg njemačkog policijskog sindikata DPoIG i gospođa Jacqueline Hirt, menadžer direktorica Evropske policijske unije. Predstavnici EPU-a upoznati su sa svim problemima s kojima se sauočavaju tri državne agencije (GP, SIPA i DKPT).

Na osnovu informacija koje su dobili i uvidom u stanje u policijskim agencijama Wendt je nakon posjete uputio na više adresa i to predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, ministru Nešiću, ministru finansija BiH Srđanu Amidžiću, ministru pravde BiH Davoru Bunozi, direktoru UIO Zoranu Tegeltiji kao i delegaciji Evropske komisije u BiH.

Navedeni dopis će biti upućen u Evropskom parlamentu i Vladi Njemačke u kojima se problemtizira loš socijalni dijalog između poslodavca i Sindikata, loša infrastruktura na graničnim prelazima, ogroman broj policijskih službenika koji nedostaju agencijama, a posebno GP BiH i zastoj u izmjeni zakonskih procedura koji bi trebali da poboljšaju stanje u kadrovskoj popunjenosti, nabavci uniformi, kolektivni ugovor.

Iz Sindikata Granične policije BiH na svojoj facebook stranici naveli su da su izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH pripremljene u najmanje tri navrata, ali su stopirane od strane političkih predstavnika.

Slaba državna policija u vrijeme migrantske krize

Nekadašnji čelnik Sindikata GP BiH Dragan Krvavac koji je krajem jula otišao u penziju, tvrdi da se Granična policija sistemski uništava. Ovakve kvalifikacije nismo mogli čuti dok je na čelu GP BiH bio Zoran Galić u dva mandata, i za čijeg su se direktorovanja desile velike korupcijske afere s prijemom kadeta što je i sada predmet istrage Tužilaštva BiH, sporna činovanja, i GP BiH kadrovski opustošila.

Galić je na čelu GP BiH bio sve do februara 2023. godine kada ga je naslijedio Mirko Kuprešaković.

Osim migrantske krize koja ne jenjava, izvori Patrije tvrde da je alarmantna situacija i na samim graničnim prijelazima gdje ponekad nema nikakve kontrole kada se ulazi u BiH.

“Svima su puna usta BiH, a recite mi koji je ministar pobrinuo se za državnu instituciju, Graničnu policiju, SIPA-u, bilo koju. Mi se sada bavimo samo prelascima granice, migrantima i ništa više. Treba da se bavimo korupcijom, organiziranim kriminalom, visokotarifnim robama”, kazao je Krvavac za Avaz.

Također ono što treba istaći je materijalni status i plaće policijskih službenika na nivou BiH koje su najmanje u cijeloj državi. Veće plaće imaju kantonalni policajci kao i oni u FUP-u i MUP Rs nego državni policajci.

Upravo zbog nedostatka kadrova, GP BiH se pridružio određeni broj policajaca MUP Rs i drugih agencija u nadzoru granice i spriječavanju ulaska migranata.

Krvavac je posebno potcrtao da je u GP BiH narušen i nacionalni balans na štetu Hrvata te da skoro ne postoje oficiri iz reda Hrvata zbog odlaska u penziju.

Čović čeka Vijeće ministara BiH

Na sjednicama Doma naroda PS BiH delegat Kemal Ademović više puta je potcrtavao probleme s kojima se suočava Granična policija BiH, ali nije bilo sluha za njegovu inicijativu da se poveća kapacitet Agencije za školovanje i usavršavanje kadrova sa 150 na 250 mjesta čime se povećao broj kadeta koji bi mogli u isto vrijeme vršiti obuku i što prije zasnovati radni odnos. Član rukovodstva Doma naroda PS BiH Dragan Čović kazao je da je to nadležnost Vijeća ministara BiH, ali ga Krišto očito nije poslušala.

No, ako pogledamo kako se ekspresno mijenjaju dva zakona u FBiH i to Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima i to po hitnoj proceduri kako bi se također riješio problem sa penzionisanjem kadrova, jasno je da na državnom nivou nema političke volje za takvo nešto.

Sudeći prema dosadašnjem ponašanju Vijeća ministara BiH ali i lidera političkih stranaka koje kroje politiku, očito se otvara prostor za jačanje entitetskih i kantonalnih policija, dok se državne i finansijski i kadrovski pustoše i u konačnici vode ka njihovom potpunom urušavanju.


#DKPT #granica #Graničnapolicija #policajci #SIPA #Vijeceministara #izdvojeno #BiH