Članak

NIJE VIŠE NI SMIJEŠNO

Umjetnost ‘vladanja’ gradonačelnice Karić: Na Baščaršiji ćevapi i dijamant, u Novom Sarajevu pušiona za Merlina i Halida B.!

U protekle skoro četiri godine Benjamina Karić se kao gradonačelnica trudila što više dokazati građanima Starog Grada, raji i turistima. Jer, fokus njenog rada bila je Baščaršija i dio Starog Grada.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić još od početka mandata pokazivala je sklonost ka nesvakidašnjim potezima koji su i u narodu i u njenoj finoj gradskoj raji nekada izazivali podsmijeh, nekada bijes, a nekada je toliko znala promašiti da je mnogima bilo žao.

Grad Sarajevo čine četiri općine - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. U protekle skoro četiri godine Benjamina Karić se kao gradonačelnica trudila što više dokazati građanima Starog Grada, raji i turistima. Jer, fokus njenog rada bila je Baščaršija i dio Starog Grada.

Istina, i u Centru se znala pojavljivati, ali Baščaršija je mjesto gdje je Karić najčešće “izvršavala” svoje gradonačelničke dužnosti. Na Baščaršiji je dijelila baklave, a upućeni kažu da će sutra dijeliti ćevape. Neki dijamant, poklon Gradu Sarajevu, smjestila je ispred Baščaršijske džamije i pokazala elementarno nepoznavanje pravila islamskih bogomolja. Jer, u islamu ni kipovi, ni metalne/plastične i ko zna kakve figure i predmeti nemaju mjesto pred bogomoljom u kojoj ljudi traže duhovni mir. Kada su joj građani prilično jasno i glasno ukazali da to nije u redu, u strahu od lošeg imidža odnijela je dijamant pred bazen Otoka.

I to je otprilike jedino što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uradila za građane Sarajeva koji žive na prostoru općine Novi Grad. Za razliku od čaršije i ponekog posla i posjete u Centru gdje je kupila stan, u Novom Gradu je nismo i vjerovatno nećemo viđati.

Nisu je u protekle četiri godine viđali ni građani Novog Sarajeva. Istina, nedavno se pojavila na Vilsonovom šetalištu u toj općini, ali odnedavno je i kandidat za načelnicu, pa je jasno da je to pojavljivanje više politički nego gradonačelnički potez.

No, stanovnicima Novog Sarajeva gradonačelnica je ponudila do sada neviđenu zanimaciju. U nedostatku jasne vizije i programskih investicija, Karić, odnosno Grad Sarajevo, u saradnji s Fondacijom Mozaik, postavio je viseću pepeljaru na kojoj su iznad dvije rupe za opuške napisali imena dvije najveće zvijezde muzičkog neba Bosne i Hercegovine.

Tako je mjesto za bacanje čikova postalo i biralište između Dine Merlina i Halida B. Da, napisali su B jer valjda im pepeljara nije imala dovoljno prostora da napišu prezime. Možda je Karić i partnerima ovo simpatično, ali je nesumnjivo poniženje da se imena dvije najveće zvijezde bh. muzike nađu na pepeljari i da se tako odlučuje ko je popularniji. Građani BiH i Sarajeva su odavno rekli šta misle o muzičkom dvojcu, ali su se mnogi u komentarima ismijali s gradom Sarajevom zbog “investicije” gradonačelnice.

S obzirom na to da su brojni mediji prenijeli vijest o ovoj neobičnoj pepeljari, ali da nigdje nema zvanične informacije je li ovo pilot primjerak, ko i kako je radio, pokušali smo dobiti zvaničnu informaciju.

U Fondaciji Mozaik niko nam se nije javio, a iz Gradske uprave prvobitno nam niko nije odgovarao na pozive. Fondacija je udruženje, ali da se u Gradskoj upravi niko ne javlja na broj telefona koji radi i da je zvanični fiksni telefon nedostupan (407-443 je naveden na memorandumu), to je nedopustivo. Potom su nam se javili, pa od telefona do telefona, dobismo broj osobe za odnose s javnošću, ali odgovore opet nismo dobili.

Malo je reći nedopustivo, jer Grad Sarajevo i gradonačelnica trebali bi opsluživati građane četiri gradske općine, a kako da građani dođu do njih kada se niko ne javlja ni na telefonski poziv ili ne zna odgovore.

S obzirom na ponašanje gradonačelnice, ne bi me čudilo da je većina uposlenika Gradske uprave otišla na “puš-pauzu” do Kampusa, da još jednom glasaju ko je veća zvijezda – Merlin ili Bešlić.

#BaščaršijaĆevapi #BaščaršijaDijamant #BenjaminaKarić #DinaMerlinHalidB #gradonačelnica #GradSarajevo #GradskaUprava #NoviGradStanovnici #NovoSarajevoPušiona #RasimBelko #VilsonovŠetalište #VisećaPepeljara #BiH #izdvojeno