Članak

NEMARAN ODNOS

Nikad manji olimpijski tim BiH: Država ne ulaže dovoljno u sport, i ovaj uspjeh pripada pojedincima

(Patria) - U Olimpijskom komitetu BiH jučer je predstavljen nikad manji tim sportista koji će se takmičiti na Olimpijadi. Kad se sabere i oduzme više je trenera nego sportista.

Iako se očekivalo da bi BiH moglo predstavljati osam sportista, atletičar Amel Tuka i taekwondo reprezentativac Nedžad Husić nisu ispunili normu, pa će tako u Pariz krenuti pet takmičara iz tri sporta. Lana Pudar i Jovan Lekić (plivanje), Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić (judo) i Mesud Pezer (atletika - bacanje kugle).

Kada je riječ o Ljetnim olimpijskim igrama i 2008. godine smo u Pekingu imali pet sportista ali u četiri sporta. Kako je objavio Sportsport.ba tada su boje Bosne i Hercegovine branili: Lucija Kimani, Hamza Alić (atletika), Amel Mekić (džudo), Nedim Nišić (plivanje), Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Jedna od najbrojnijih delegacija na Olimpijskim igrama bila je 1992. godine u Barceloni, samo četiri mjeseca nakon što je naša država stekla nezavisnost i međunarodno priznanje.

U Barceloni 1992. godine boje naše zemlje branili su: Zlatan Saračević, Dragan Mustapić, Mirsada Burić, Kada Delić (atletika), Aleksandar Đurić (kanu), Vlado Paradžik (džudo), Mirjana Horvat (streljaštvo), Janko Gojković, Anja Margetić (plivanje), Mehmed Skender (dizanje tegova).

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine imali smo devet sportista u sedam sportova. Pod zastavom Bosne i Hercegovine takmičili su se: Islam Đugum, Kada Delić (atletika), Samir Karabašić (kanu), Davor Vlaškovac (džudo), Nedžad Fazlija (streljaštvo), Janko Gojković, Dijana Kvesić (plivanje), Tarik Hodžić (stoni tenis), Fahrudin Hodžić (hrvanje).

Godina 2000. donosi Olimpijske igre u Sidneyu, a Bosna i Hercegovina je u Australiju došla sa devet sportista u četiri sporta, a tu su bili: Đuro Kođo, Željko Petrović, Elvir Krehmić, Dijana Kojić (atletika), Arijana Jaha (džudo), Nedžad Fazlija, Zoran Novaković (streljaštvo), Janko Gojković, Željko Panić (plivanje).

Olimpijske igre 2004. godine vratile su se kući u Atinu, a Bosna i Hercegovina je u grčkoj prijestolnici imala devet sportista u čak osam različitih sportova. U Atini smo gledali: Jasmin Salihović, Jasmina Guber (atletika), Emir Šarganović (kanu), Amel Mekić (džudo), Nedžad Fazlija (streljaštvo), Željko Panić (plivanje), Srđan Miličević (stoni tenis), Zoran Prerad (taekwondo), Mervana Jugić-Salkić (tenis).

Olimpijske igre u Londonu održane su 2012. godine, a bh. olimpijski tim je otišao sa šest sportista u četiri sporta: Kemal Mešić, Lucija Kimani (atletika), Amel Mekić (džudo), Nedžad Fazlija (streljaštvo), Ensar Hajder, Ivana Ninković (plivanje).

Brazil i Rio de Janeiro bili su domaćini Olimpijskih igara 2016. godine na kojima je boje Bosne i Hercegovine branilo 11 sportista u pet sportova i to je bila naša najveća olimpijska delegacija od nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U Riu su nastupali: Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucija Kimani (atletika), Laris Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Mihajlo Čeprkalo, Amina Kajtaz (plivanje), Mirza Bašić, Damir Džumhur (tenis).

Prošle Olimpijske igre su zbog korona virusa pomjerene sa 2020. na 2021. godinu, a domaćin je bio japanski glavni grad Tokijo. U Japan smo došli sa sedam sportista u pet sportova: Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Emir Muratović, Lana Pudar (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo).

Iako imamo brojne talente i uspješne sportiste pogotovo kada je riječ o individualnom sportu, većinom se ti sportisti sami snalaze jer država nikada nije riješila pitanje finansiranja i ulaganja u sportske talente. Ministarstvo civilnih poslova u svom resoru pokriva i sport, ali to nije rješenje koje bi moglo dati vjetar u leđa bh. sportu.

Ako pogledamo uspjeh Lane Pudar, on je samo njen. Država ili njeni nivoi vlasti su Pudar počeli pomagati tek kad su stigli sjajni rezultati. Sličan primjer je i sa bh. skijašicom Elvedinom Muzaferija. Iako imamo jednu od najboljih biciklistkinja Lejla Njemčević teško može otići na Olimpijadu bez kolektivne norme. A za koliko biciklistkinja iz BiH smo još čuli?!

Možemo tako nabrajati razloge zašto nemamo veću olimpijsku delegaciju, ali mi biramo da se zahvalimo i ovim sportistima koji će nositi zastavu BiH i sigurno dati sve od sebe da državu Bosnu i Hercegovinu predstave na najbolji mogući način.

sportsport.ba/Amra Vrabac

#igre #individualnisport #Olimpijada #sportisti #šport