Članak

POSLOVALE BEZ DOZVOLA

Zatvorene benzinske pumpe na sjeveru Kosova

Agencija za privatizaciju Kosova saopštila je da su zatvorene tri benzinske pumpe u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku jer su zakupci poslovali bez dozvola.

(Patria) - Agencija za privatizaciju Kosova saopštila je da su zatvorene tri benzinske pumpe u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku jer su zakupci poslovali bez dozvola.

Ističe se da su te benzinske pumpe pod kontrolom Agencije te da su morale da imaju licencu kosovskog Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine.

"Neposjedovanje licence predstavlja kršenje ugovora o zakupu s Agencijom za privatizaciju i Zakona o trgovini naftnim derivatima, čime se ugrožava sigurnost potrošača i životne sredine", ističu iz Agencije, uz napomenu da će raskinuti ugovore o zakupu.

Iz policije Kosova su za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su samo asistirali Agenciji jer su benzinske pumpe u njenom vlasništvu. Ove benzinske pumpe su imale logo Naftne industrije Srbije (NIS).

Međutim, prema saznanjima RSE, one su već nekoliko godina u vlasništvu privrednika sa sjevera Kosova.

Otvaranju NIS pumpe u Sjevernoj Mitrovici je 2016. prisustvovao tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić, uprkos protivljenju kosovskih vlasti.

Kosovo je tada uputilo i protestnu notu Evropskoj uniji i svim međunarodnim institucijama.

Zvanična Priština je djelovanje NIS na sjeveru Kosova smatrala ilegalnim, te ga okarakterisala kao pokušaj ruskog uticaja na Kosovu i šire.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gazpromnefta i njegove krovne kompanije Gazprom.

#Kosovo #BenzinskaPumpa #Region