Članak

NEZAVISNI ODBOR PROVODI PROCEDURU

Borba za direktora SIPA-e vodit će se između Ćuluma i Radinkovića

(Patria) - Svih sedam prijava pristiglih za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su blagovremene i potpune i ovi kandidati će učestvovati u daljoj proceduri. Ta informacija je potvrđena iz Nezavisnog odbora koji je u ponedjeljak održao sjednicu.

Imena su još obavijena velom tajni, ali svi kandidati koji su poslali prijavu su iz reda Srba.

Kako Patria nezvanično saznaje dva najozbiljnija kandidata za mandat direktora SIPA-e su aktuelni direktor Darko Ćulum i načelnik Uprave policije Doboj MUP Rs Slobodan Radinković.

Upravo bi od ova dva imena neko mogao dobiti četverogodišnji mandat na čelu SIPA-e.

Nezvanično, u lobiranje za direktora SIPA-e uključene su i određene strukture iz Srbije s obzirom na važnost ove policijske agencije u razbijanju lanaca organiziranog kriminala, trgovine drogom, čiji su pripadnici često i srbijanski državljani.

Otežavajuća okolnost za Ćuluma je i bijeg njegovog zamjenika Zorana Galića od hapšenja zbog korupcije odnosno krivičnog djela primanje dara. U istoj akciji su uhapšene dvije osobe, a naknadno i treća dok se Galić nalazi u susjednoj Hrvatskoj čiju je granicu prešao ilegalno.

Iako je akcija planirana u tajnosti, Galić je za plan svog hapšenja čuo dan prije te je u SIPA-i već najavio da ga neće biti na poslu neko vrijeme. Ćulum je za nekoliko medija kazao kako je Galić najavio da ide na liječenje u Hrvatsku.

Osim Ćuluma i Radinković, stigle su prijave još pet kandidata iz nekoliko policijskih agencija.

Nakon što se okončaju potrebne provjere, Nezavisni odbor će zakazati intervjue sa kandidatima te rang-listu pet uspješnih kandidata dostaviti ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću koji Vijeću ministara BiH predlaže jednog kandidata za direktora SIPA-e.

#DarkoĆulum #direktor #intervju #lobiranja #SIPA #SlobodanRadinković #BiH