Članak

ZAJEDNIČKA IZJAVA

Borrell i Varhelji: Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne evropske historije

(Patria) - Genocid u Srebrenici, počinjen prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka moderne evropske historije, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Josepa Borella i komesara Olivera Várhelyija povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Naša je dužnost da pamtimo preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice.

Pozivamo lidere da odbace retoriku podjela i rade na istini, pravdi, povjerenju i dijalogu.

Zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i podučavanje historijskih činjenica, pijetet i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pred lice pravde, a što je sve ključno za suočavanje s uzrocima mržnje koja je dovela do genocida.

Moramo zajednički graditi mostove do pomirenja. U našim redovima nema mjesta za negatore genocida, one koji pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince", navodi se u izjavi.

Evropski zvaničnici podsjećaju da je u martu 2024. godine Evropsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

"Ovo je ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane Bosne i Hercegovine, te približila zemlju članstvu u Evropskoj uniji. Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u okrilju Evropske unije kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje", navodi se u izjavi.

#BiH #Srebrenica #genocid #OliverVarhely #JosepBorrell