Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Đonlagić: Dodik izabran voljom Trojke, neće biti promjene vlasti na nivou BiH

Đonlagić je govorio o promjenama koje u njihovom radu donosi zamjena delegata u srpskom klubu u Domu naroda, nakon što je CIK BiH žrijebom peti mandat dodijelio kandidatu PDP-a.

(Patria) - Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF) bio je gost večerašnjeg izdanja emisije '7 Plus' Hayat televizije.

Đonlagić je govorio o promjenama koje u njihovom radu donosi zamjena delegata u srpskom klubu u Domu naroda, nakon što je CIK BiH žrijebom peti mandat dodijelio kandidatu PDP-a.

- Naravno, nakon žrijebanja prvo je potrebno da CIK u formalnom smislu završi proceduru održavanjem svoje sjednice na kojoj će prema zakonu izvršiti oduzimanje jednog, te dodjelu drugog mandata.

To je proces koji nas čeka u narednom periodu i mislim da će nakon toga SNSD ići na upućivanje žalbe Sudu BiH, tako da će sve to potrajati još neko vrijeme dok novi delegat ne dođe u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Pri tome, SNSD ima opciju blokade rada nedolaskom tri delegata na sjednice Doma naroda i da to i tako spriječi.

No, kako god, mislim da se odluke institucija moraju poštovati i da će na kraju taj novi delegat biti i formalno peti delegat u Klubu Srba u Domu naroda - objašnjava Đonlagić.

Napominje da je pred nama i zvanična kampanja za Lokalne izbore u septembru, a potom i izbori u desetom mjesecu te da je upitno da li će novi delegat do tada ući u Dom naroda.

- Podsjetit ću i da je Dragan Čović predsjedavajući, pa je nepoznato kakva će biti njegova dinamika zakazivanja sjednica, ali mislim da su male šanse da će se novi delegat pridružiti prije Lokalnih izbora.

Ali, neovisno o svemu tome, moja je procjena da će ova vlast na nivou Vijeća ministara nastaviti raditi kao i do sada, dakle bez velikih rezultata - govori Đonlagić.

Smatra da je Trojka, koja je okupljena oko SNSD-a i HDZ-a, zapravo vlast koja je pod mentorstvom.

- To nije vlast po volji građana, pa bez obzira na promjenu delegata, mislim da će ova kompozicija državne vlasti ostati ista, iako formalno-pravno SNSD više nije nezaobilazan faktor vlasti i moguće je inicirati promjenu.

Ipak, treba podsjetiti da je Dodik u vlasti voljom Trojke jer je prilikom formiranja vlasti ista mogla biti napravljena bez SNSD-a.

Dakle, vrlo svjesno je odlukom Trojke izabran SNSD i moja je procjena da se ta vlast neće mijenjati do velikih izbora 2026. godine.

Za nadati se da će građani dati glavnu ocjenu kako je radila ta vlast 2026. na Općtim izborima - dodaje Đonlagić.

#DF #DomNaroda #DženanĐonlagić #ParlamentarnaSkupstina #politika #trojka #BiH