Članak

SVEČANI PRIJEM

Murphy: Nikome nećemo dopustiti da ruši ili razara BiH

U Ambasadi SAD-a u Sarajevu večeras je upriličen svečani prijem povodom američkog Dana nezavisnosti koji se obilježava 4. jula.

(Patria) - U Ambasadi SAD-a u Sarajevu večeras je upriličen svečani prijem povodom američkog Dana nezavisnosti koji se obilježava 4. jula.

Prisutnima se obratio američki ambasador Michael Murphy, poručivši da posvećenost SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenoj integraciji u euroatlantske institucije nikad nije bila jača.

Murphy je upozorio da danas u BiH postoje politički lideri "koji nastoje srušiti ono što smo zajedno izgradili, koji napadaju temeljna prava i slobode svojih birača".

Oni, dodao je, svoje korumpirane interese stavljaju ispred prosperiteta ljudi koje tvrde da predstavljaju, koji razdiru tkivo bh. društva baveći se politikom podjela umjesto da nastoje zaliječiti rane prošlosti i koji su namjerili pocijepati Daytonski mirovni sporazum.

- Time je ugrožena sigurnost i stabilnost BiH, kao i prilika koju građanima ove zemlje pruža odluka EU da otvori pristupne pregovore s BiH. Bili smo tu da pomognemo u obnovi Bosne i Hercegovine i nikome nećemo dopustiti da je ruši ili razara - naveo je Murphy.

Dodaje i da je ponosan na posao koji je njegov tim u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru obavio kako bi ovoj politici dao konkretno, opipljivo značenje za građane BiH.

- Obećavam da ćemo nastaviti neumorno raditi na izgradnji budućnosti u kojoj svi građani Bosne i Hercegovine mogu napredovati, te da ćemo se suprotstaviti brojnim izazovima s kojima se zemlja trenutno suočava.

Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od SAD-a - zaključio je ambasador Murphy.

#AmbasadaSAD #ambasadori #DanNezavisnosti #MichaelMurphy #politika #sad #BiH