Članak

PIŠE MUAMER BANDIĆ

Za fotelje spremni: Trojka je usavršila umjetnost manipulacije

Piše: Muamer Bandić, član Predsjedništva Stranke za BiH i zastupnik u Skupštini KS

Sve laži i obmane oktroisane sarajevske vlasti najbolje dolaze do izražaja u njenom odnosu prema našim mladim sugrađanima. Neću vas podsjećati na sva populistička obećanja koja su sipali pred izbore, jer se svakako nalazimo u izbornoj godini, pa ćete te iste priče od istih likova slušati i u ovogodišnjem repriznom, predizbornom programu.

Podsjetiću samo na to kako je Vlada KS prošle godine izmanipulisala najbolje studente sa prosjekom ocjena iznad 8.0 koji su “oslobođeni” plaćanja školarine. Međutim, usljed “proceduralnih” administrativnih zavrzlama to pravo naši najbolji studenti nisu mogli ostvariti. Tek nakon pritiska javnosti i intervencije Skupštine KS, studentima je omogućen povrat uplaćenih sredstava.

Ovaj već oprobani model pijačarskih prevara, naknadnim mijenjanjem uslova, kriterija i procedura koje mladima otežavaju realizaciju ponuđenih prava, ponovo je primijenjen i na javnom pozivu za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo.

Držim da se većina čitatelja sjeća tog poziva i opravdanog nezadovoljstva mladih iznosom dodjeljenih sredstava u odnosu na realne cijene nekretnina u Sarajevu, koje je čak kulminiralo i protestima pred Vladom KS. Ali ono što je ostalo skriveno od javnosti i o čemu ministar Bošnjak, a ni Vlada KS ne žele da govore je da postoji grupa od stotinjak mladih koji su uvršteni u konačnu rang-listu osoba kojima su odobrena sredstva za subvencioniranje stambenog pitanja, ali koji nikada nisu dobili sredstva zahvaljujući uhodanom sistemu prevara naknadnim mijenjanjem uslova, kriterija i procedura.

I to se dešava bez obzira što je cilj javnog poziva bilo motivisanje mladih da ostanu u Sarajevu i svoju budućnost grade u svojoj zemlji. Na kraju je dio ovih mladih grubo prevaren u fazi realizacije prava koje im je obećano od strane institucija koje bi trebale da rade na njihovoj dobrobiti, što je u potpunoj suprotnosti sa ciljem javnog poziva. Time je ova oktroisana vlast još jednom pokazala da se samo igra sa našom mladošću, te stvara jednu opću atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja u institucije sistema. Odnosno, da kažem direktno, jednim takvim maćehinskim i izrazito koruptivnim odnosom prema našoj mladosti, ova vlast našu djecu tjera odavde!

Politike koje se donose moraju se i provoditi ili onda možemo govoriti o najbrutalnijem populizmu. Vlast ne može funkcionisati na takav besraman način da jedno danas obećava građanima, a sutra im u toku realizacije ubije volju za životom!

Na takav prilično gnusan način se ne stvara ljubav prema domovini, niti se gradi moderno društvo. Moderno društvo počiva na povjerenju građana u institucije sistema, u suprotnom društvo se raspada. A ova vlast čini sve da dođe do toga!

Politička agenda koju je na našu političku scenu donijela Trojka je beskrupulozna propagandna manipulacija građanima samo kako bi se zauzele fotelje. Pri tome ništa nije sveto, niti ima granica u lažima i varanju. Politike i projekti su podređeni ostvarenju ličnih interesa pojedinca, a ne javnom interesu. Čak i u slučjevima kada su neke projekte uspjeli do neke faze realizirati, iza njih su ostajli repovi i ozbiljne sumnje u transparentnost i zakonitost procesa. Dobili smo vlast koja se bavi samo sobom i "svojim ljudima", što je i vidljivo kada god prošetamo ulicama našega grada. Tu disproporciju između obećanja i prakse vlasti najslikovitije opisuje jedna stara izreka koja kaže: Tamo gdje vam puno obećavaju, idite s najmanjim cekerom!

#MladihSarajevo #MuamerBandić #NajboljiStudenti #Našastranka #NašiMladim #NiP #političkemanipulacije #ProceduralnihZavrzlama #SarajevskeVlasti #SDP #StambenogPitanja #StrankazaBosnuiHercegovinu #trojka #VladaKS #BiH