Članak

EVROPSKO PRVENSTVO

Slovenci pali nakon penala: Diego Costa odbranama odveo Portugal dalje

(Patria) - Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva nakon što je večeras boljim izvođenjem penala savladala Sloveniju (0:0)

Nevjerovatan meč odigrali su večeras u Frankfurtu Portugal i Slovenija, a na kraju su četvrtfinalistu odlučili penali.

Portugal je očekivano dominirao od prve minute utakmice. Izabranici Roberta Martineza tražili su rani gol, no odbrana Slovenije je izgledala zaista fenomenalno.

Bilo je u prvom poluvrmenu nekoliko opasnih situacija pred golom Jana Oblaka. Prije svega pokušavao je Cristiano Ronaldo, nije bilo tu preciznosti i to je veoma frustriralo legendarnog napadača.

Slovenija je šansu čekala iz kontri. U finišu prvog dijela dočekali su dvije, ali prvo udarac Šeška brani Costa, da bi potom Elšnik slabo reagovao u drugom navratu i nije bilo opasnosti za Portugal.

Prvo poluvrijeme okončano je pokušajem Palhinhe s distance. Pogođena je stativa i na odmor se otišlo bez golova (0:0).

I u nastavku ista slika na terenu. Portugal je dominirao, a Slovenija je čekala šansu iz kontre.

Ronaldo je prijetio još jednom iz slobodnog udarca, Portugalci nisu mogli probiti nevjerovatnu odbranu Slovenije koja je izgledala neprobojno.

Šeško je u jednom trenutku umalo doveo Sloveniju u prednost. Pobjegao je Pepeu, ali nestalo mu je snage za završni udarac i propala je ogromna šansa.

Pokušavao je Portugal svim silama doći do gola. Ronaldo se u 89. minuti našao u fenomenalnoj šansi, došao je u oči s Oblakom, čuvar mreže Slovenije čudesno brani i susret odlazi u produžetke.

Preslikana igra viđena je i u prodžecima. Portugal je ofanzivan, Slovenija se brani svim silama, a u 105. minuti dolazi do velike šanse za Portugalce.

Nakon duela u Jote i Drkušića u kaznenom prostoru Daniele Orsato pokazuje na bijelu tačku, odgovornost preuzima Cristiano Ronaldo, ali nestvarni Jan Oblak brani njegov udarac. CR je istog trena zaplakao.

U 115. minuti produžetka Slovenija vjerovatno promašuje četvrtfinale. Pepe griješi, Šeško izlazi jedan na jedan s Costom i potom šok. Nije uspio zabiti i sledio je navijače Slovenije.

Na kraju se putnik među osam najboljih selekcija Evrope tražio udarcima s bijele tačke. Tamo je Diego Costa je odbranio tri penala Slovencima i Portugal ide dalje.

(sportsport.ba)

#EURO #Portugal #Slovenija #sport