Članak

DORTMUND

Njemačka lako do četvrtfinala, Danska bez većeg otpora domaćinu Eura

Njemačka je druga selekcija koja se domogla četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu.

(Patria) - Njemačka je druga selekcija koja se domogla četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu.

Nakon što su Švicarci sa 2:0 eliminisali Italijane, identičnim rezultatom to su i Nijemci učinili sa Dancima.

"Elf" je na "Signal Iduna Parku" u Dortmundu iskoristio prednost domaćeg terena i podršku svojih navijača i lako se domogao četvrtine finala.

Strijelci golova bili su Kai Havertz u 53. minuti sa bijele tačke i Jamal Musiala u 68. minuti.

U prvom poluvremenu, koje je zbog nevremena trajalo čak 70 minuta, nije bilo golova. No, uzbuđenja itekako jeste, piše Faktor.ba.

Na startu utakmice, u 4. minuti, zatresla se mreža Danaca. Pogodio je Schlotterbeck, no golu je prethodio prekršaj, pa je nakon provjere u VAR sobi na semafor vraćen početni rezultat.

Poslije toga šanse za Njemačku propustili su Kimmich i Havertz, a Danci su prvi put ozbiljno zaprijetili preko Maehlea u 24. minuti.

U 35. minuti sudija Michael Oliver iz Engleske povukao je igrače u svlačionicu zbog vremenskih neprilika. Padali su jaka kiša i grad. Iznad stadiona je grmilo i sijevalo. A prekid je ukupno potrajao 24 minute.

Danci su poslije tog prekida, a prije odlaska na odmor, imali zicer preko Hojlunda, koji je izašao sam pred Neuera. No, čuvar mreže Njemačke je odbranio i pokazao zašto je posljednju deceniju među najboljim golmanima svijeta.

U 48. minuti Andersen je slavio pogodak Danske, ali se ispostavilo da je asistent kod gola Delaney bio u nedozvoljenoj poziciji. Sudija Oliver je pomoću intervencije VAR-a poništio gol.

Pet minuta kasnije VAR je ponovo intervenisao. Andersena je u šesnaestercu Danske lopta pogodila u ruku, engleski arbitar je otišao gledati snimak i vrlo brzo pokazao na bijelu tačku.

Loptu je na 11 metara namjestio Havertz i pogodio, iako je Schmeichel otišao u pravu stranu.

U 59. minuti Havertz je imao priliku riješiti meč, ali je iz izgledne pozicije poslao loptu tik pored stative.

Hojlund je u 66. minuti iz šesnaesterca šutirao pravo u Neuera, a u 68. minuti Njemačka je kontranapadom i golom Musiale riješila pitanje pobjednika i putnika u četvrtfinale.

Ulogu četvrtog arbitra na ovom meču obavljao je bh. sudija Irfan Peljto.

Nijemci će u četvrtfinalu 5. jula u Stuttgartu igrati protiv boljeg iz duela Španija - Gruzija.

#Danska #Euro #EvropskoPrvenstvo #italija #Njemačka #Švicarska #sport