Članak

KAKO JE BIRAO SAGOVORNIKE

Ministar iz Hessena Manfred Pentz posjetio HDZ i Čovića, Dodika, Schmidta, kaže da je dobio 'cjelovit dojam' o BiH

(Patria) - Prošle sedmice u BiH je boravio ministar za savezne i europske poslove, međunarodne poslove i dekarbonizaciju Hessena Manfred Pentz (CDU) koji se sastao samo sa predsjednicima dvije političke partije i to Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Kako je za Patriju potvrđeno iz Ambasade Njemačke organizator posjete je Pentzov ured.

“Ambasada je pružila logističku podršku pokrajinskom ministru tokom njegove posjete BiH. Međutim, sam programski sadržaj organizirao je njegov ured direktno”, odgovorili sui z Ambasade Njemačke na upit Patrije.

Pentz je prvo posjetio Crnu Goru, a već 25. juna održao je sastanak u sjedištu HDZ BiH sa Čovićem i širom delegacijom te stranke. Kako je saopćeno iz HDZ BiH zvaničnici su razgovarali o europskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim prioritetima, aktuelnoj političkoj situaciji te saradnji između Njemačke i BiH. Čović je i ovu priliku iskoristio da istakne potrebu stabilnog unutrašnjeg dijaloga te donošenja domaćih rješenja za postojeće izazove.

Ministar Pentz je kazao da je ova posjeta Bosni i Hercegovini omogućila da dobije cjelovit dojam o BiH, ističući kako mu je bilo važno vidjeti u kojim područjima može podržati Bosnu i Hercegovinu.

U zvaničnoj najavi koja je objavljena 22. juna, najavljeni su susreti sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem, gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, Ljubuškog Vedranom Markotićem. Iako nije bilo navedeno ime Dragana Čovića u najavi je pisalo “susret sa visokim dužnosnicima u području EU integracija”. Pentz je posjetio i Sveučilište u Mostaru, a nakon boravka u Hercegovini posjetio je Dodika koji je u istoj najavi etiketiran kao kontroverzni predsjednik Rs.



Pentz je 27. juna održao sastanak sa Dodikom, a o čemu je podrobno izvijestio predsjednik Rs-a.

“Razgovarali smo i o odnosima Njemačke i Republike srpske i čitavog regiona. Važno je da ovdje postoji stabilnost i mir i obaveza nas kao izabranih političara na ovom prostoru je da sarađujemo s privrednom strukturom Njemačke, pogotovo s pokrajinom iz koje dolazi ministar Penc.

Veoma mi se svidjela ministrova tvrdnja da treba da se slušamo i donosimo zajedničke stavove. Do sada su sa Zapada dolazili samo ljudi koji su ovdje nametali rješenja i nešto tražili bez ikakvog oslonca na realne okolnosti, tako da je ovo za mene jedan osvježavajući razgovor”, kazao je Dodik.

Na fotografijama koje je Pentz objavio na Instagramu on se susreo sa Josipom Brkićem, Christianom Schmidtom, direktoricom Direkcije za evropske integracije Elvirom Habota.

Pentz je u ulozi generalnog sekretara CDU Hessen 2018. godine učestvovao u tribini na temu “Nova hrvatska migracija” gdje je jedan od učesnika bio Gordan Grlić Radman, tadašnji ambasador Hrvatske u Njemačkoj.

Pentz je uoči dolaska u BiH kazao da u Njemačkoj živi više od 200.000 građana Bosne i Hercegovine, od kojih oko 25.000 živi u Hessenu.


"Time je Njemačka postala zemlja u EU koja je primila daleko najviše ratnih izbjeglica iz Bosne. To znači da između naših zemalja postoje mnoge ljudske veze i kulturne dodirne tačke. Mnogi od bivših izbjeglica sada su integrirani u naše društvo i naši su susjedi, prijatelji ili sportski drugovi. Ovim putovanjem želim da pošaljem signal i ljudima iz regiona koji ovdje žive. Trenutna dinamika pristupanja je tračak nade za suživot u ujedinjenoj i mirnoj Evropi. Evropa koja funkcioniše bez granica, koristi zajedničku valutu i dijeli iste vrijednosti. Ali za to nam je potrebna i dijaspora koja živi ovdje”, naglasio je Manfred Pentz.

#ChristianSchmidt #DraganČović #Hessen #ManfredPentz #MiloradDodik #SveučilišteuMostaru #BiH