Članak

ENERGETSKA ZAJEDNICA

BiH od 2026. prijete velike takse na izvoz struje u Evropu

BiH je najveći izvoznik električne energije u Evropi. Ako ne provede obaveze koje je preuzela, od 1. januara 2026. plaćat će velike takse na izvoz struje.

(Patria) - BiH je najveći izvoznik električne energije u Evropi. Ako ne provede obaveze koje je preuzela, od 1. januara 2026. plaćat će velike takse na izvoz struje.

Izjavio je to danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Arthur Lorkowski, nakon sastanka Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice održanog u Banjoj Luci, piše Fena.

Neformalno ministarsko vijeće Energetske zajednice sastavljeno je od ministara energetike svih zemalja članica, a njene članice su EU i devet zemalja potpisnica, potencijalnih članica EU.

Među njima je i Bosna i Hercegovina, koja ove godine predsjedava Neformalnim ministarskim vijećem Energetske zajednice.

- Bosni i Hercegovini je cilj da osigura siguran kontinuitet izvoza električne energije. To znači da treba u zakonodavstvo da uvrsti set mjera koje znače spajanje tržišta električne energije - pojasnio je Lorkowski.

U praktičnom smislu, kako je naveo, to znači da svi proizvođači i trgovci električnom energijom mogu da posluju ravnopravno na tržištu EU, a time i da privlače značajne investitore.

Prema njegovim riječima, plan je bio da se tržišta spoje s tržištem EU do kraja 2025., ali je sada jasno da će postizanje cilja biti izazovno. Kao razlog je naveo kašnjenje u provođenju evropske legislative.

Ministar energetike Rs Petar Đokić kaže da vlast u cijeloj BiH, ako ne želi velike namete na izvoz struje, treba da uvede takse svim proizvođačima električne energije koji emituju CO2, odnosno ugljen dioksid.

To bi značilo, kako je rekao, poskupljenje električne energije stanovništvu i privredi. Đokić je dodao da je o tome razgovarano na današnjoj sjednici, ali nije precizirao da li će to biti i provedeno.

Sjednicom Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice predsjedavao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

- Pojavile su se danas neke informacije kako će biti donesen neki zakon na nivou BiH o električnoj energiji. Odlučno tvrdim da se takvo nešto neće desiti ako se ne dogovore entitetska ministarstva energetike - rekao je Košarac.

Osim njega, sjednicom je predsjedavao i zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za energiju Mechthild Wosdofer.

Sjednici je prisustvovao i federalni ministar energetike Vedran Lakić, ali se on nije obraćao javnosti.

Energetska zajednica imat će još jednu sjednicu u BiH krajem godine na kojoj će biti donesene određene odluke.

#Biznis #BosnaiHercegovina #ekonomija #ElektričnaEnergija #EnergetskaZajednica #Struja