Članak

EURO 2024

Francuzi uz dosta sreće pobijedili Belgiju i prošli dalje

(Patria) - Reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva jer je večeras uz dosta sreće sa minimalnih 1:0 pobijedila Belgiju.

Od utakmice Francuske i Belgije se mnogo više očekivalo jer je za mnoge ovo derbi osmine finala Evropskog prvenstva, ali na kraju spektakl koji smo svi priželjkivali je izostao.

Francuzi su očekivano imali loptu u svom posjedu od početka utakmice dok su se Belgijanci više fokusirali na kontre, ali prvih pola sata utakmice igralo se većinom između dva kaznena prostora bez nekih zapaženijih prilika.

Prvu ozbiljniju šansu na utakmici imala je Francuska u 34. minuti kada je Kounde sjajno centrirao s desne strane, ali Thuram iz dobre pozicije loše šutira glavom i lopta odlazi preko gola Belgije.

Francuzi su zaprijetili u prvoj minuti nadoknade prvog poluvremena kada je Tchouameni ostao sam na 15 metara od gola Belgije i natrčao je na odbijenu loptu, no i on šutira preko gola protivnika.

Početkom drugog poluvremena Francuska je bila ponovo opasnija. Trikolori prijete u 49. minuti ponovo preko Tchuamenija, no promjene rezultata nije bilo.

Dvije minute kasnije ponovo sarađuju Kounde i Thuram. Desni bek Francuske još jednom sjajno centrira, ali ni ovaj put napadač Trikolora glavom nije uspio da pošalje loptu u okvir gola Belgijanaca.

Novu šansu Trikolori su imali već u 54. minuti. Ovaj put Mbappe prolazi dvojicu igrača Belgije i šutira preko gola.

Kazna za promašaje mogla je stići u 61. minuti. Belgijanci su prvi put ozbiljnije zaprijetili kada je Carrasco krenuo sam na gol Francuske, ali se previše namještao i na kraju ga je u odsutnom trenutku Theo Hernandez uspio blokirati.

Novu šansu Belgija je imala deset minuta kasnije. Ovaj put u prilici je bio Romelu Lukaku koji je dobro šutira, ali je Maignan uspio da to odbrani. Bio je to prvi šut Belgijanaca u okvir gola protivnika na ovom meču.

Samo tri minute kasnije šansa na drugoj strani. Pokušao je Saliba s nekih pet metara, no defanzivac Francuske šutirao je pored gola.

U 79. minuti nova šansa za Francusku kada je Mbappe šutirao s vrha kaznenog prostora, ali baš kao i ranije i ovaj put lopta ide preko gola.

Belgijanci su četiri minute kasnije ponovo imali odličnu šansu da kazne Trikolore. Kevin de Bruyne je odlično šutirao s nekih 18 metara, ali je Maignan uspio da odbrani i spasi svoj tim.

Kazna za ovaj promašaj uslijedila je u 85. minuti. Francuzi su izgledali potpuno bezidejno u ovoj akciji, ali na kraju lopta dolazi do rezerviste Kolo Muanija koji je šutirao, a lopta pogađa Vertonghena i završava u mreži Belgije za 1:0.

Trikolori su ovoj situaciji imali dosta sreće, ali to im je bilo dovoljno da dođu do gola koji ih je odveo na kraju u četvrtfinale.

Belgijanci su pokušali u finišu meča da dođu do izjednačenja i produžetaka, ali se rezultat nije mijenjao. Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika iz duela Portugal - Slovenija koji igraju včeeras od 21 sat.

#Belgija #EURO #Francuska #sport