Članak

RAZGOVOR ZA NAP

Šahman o Rezoluciji o Jasenovcu: Vlasti u Beogradu likuju, a evropski put Crne Gore dodatno se komplikuje

Usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen definitvno će narušiti dosadašnje dobre odnose Crne Gore sa susjednom Hrvatskom, koja je članica EU i NATO saveza.

(Patria) - Usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen definitvno će narušiti dosadašnje dobre odnose Crne Gore sa Republikom Hrvatskom, koja je članica EU i NATO saveza.

Izjavio je to u razgovoru za Novinsku agenciju Patria doktorand na Univerzitetu u Sarajevu i član Bošnjačkog vijeća Crne Gore mr. Sead Šahman.

Šahman kaže da je partnerska i prijateljska podrška prvog crnogorskog EU susjeda bila važna svih ovih godina - od dobijanja ekspertske pomoći - do lobiranja u EU institucijama koja su išla u korist Crne Gore.

- Oštre poruke koje pristižu od zvaničnog Zagreba sinoć i danas definitvno će poremetiti bilateralne odnose Crne Gore sa Hrvatskom, dodatno zakomplikovati nastavak evropskog puta, ali i narušiti odnos aktuelne vlasti sa hrvatskom nacionalnom manjinom u Crnoj Gori - ističe Šahman.

Podsjeća da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagovalo odmah sinoć nakon usvajanja Rezolucije u crnogorskoj Skupštini, poručivši da "Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje ove rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva aktuelne parlamentarne većine".

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas je na "Dubrovnik Forumu" poručio da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenim za usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

- To je jasna poruka crnogorskim vlastima da će nastavak evropskog puta Crne Gore biti znatno složeniji usljed blagog optimizma koji je nastao u posljednjim danima zbog dobijanja pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava (IBAR).

Po mom dubokom uvjerenju, ovo je odgovor aktuelne parlamentarne većine na usvajanje UN Rezolucije prethodnog mjeseca kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a koju su predložile Njemačka i Ruanda.

Dakle, takva inicijativa nije potekla iz našeg regiona nego od država koje s tim imaju teško istorijsko iskustvo, a Crna Gora je prilikom glasanja postupila ispravno, kao i sve druge EU članice (osim Mađarske).

Međutim, zarad unutrašnjeg koalicionog mira koji je trenutno na vlasti u Crnoj Gori, uslijedila je jedna ovakva reakcija uobličena kroz Rezoluciju o Jasenovcu, čijim je usvajanjem nanesena šteta isključivo državi Crnoj Gori i njenoj regionalnoj i međunarodnoj reputaciji.

Vjerovatno je da vlasti u Beogradu likuju nad ovakvim potezima parlamentarne većine u Crnoj Gori, međutim prisjetimo se da decembra 2021. godine poslanici u Skupštini Srbije nijesu usvojili jednu takvu rezoluciju upravo zbog mogućeg integracionog zastoja prema EU.

Činjenica da su 43 poslanika Skupštine Crne Gore potpisala i predala u proceduru prijedlog Rezolucije, a da je izglasana sa 41 glasom, ipak govori da i u redovima parlamentarne većine postoje narušeni odnosi i nesaglasje po određenim pitanjima.

Jasenovac nesumnjivo jeste mjesto stradanja ljudi tokom Drugog svjetskog rata, čijim žrtvama počast odaje i aktuelni hrvatski državni vrh, udruženja antifašista i preživjelih logoraša.

Međutim, s aspekta državnih interesa Crne Gore, koja u ovom momentu ima jako puno drugih unutrašnjih problema, prednost treba dati rješavanju i prevazilaženju istih - zaključio je Šahman u razgovoru za Patriju.

(D.K.)

#CrnaGora #DelvinKovač #Hrvatska #Jasenovac #Rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #SeadŠahman #SkupštinaCrneGore #Srebrenica #izdvojeno #region