Članak

JAVITI SE LJEKARU

Stabilizacija vremenskih prilika donosi povećanje polena alergenih biljaka u Kantonu Sarajevo

(Patria) - U zraku se bilježi trend rasta polena trava i polena korovskih biljaka, dok je polen drveća dominantno borova prisutan, ali nešto niži u odnosu na prethodni period, navodi se u izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić koji je dostavljen Ministartstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

"Nastavak stabilnog i toplog vremena će pogodovati jačoj polinaciji biljnih vrsta koje trenutno cvjetaju. Građani Kantona Sarajevo, posebno oni koji su skloni polenskim alergijama, trebaju biti na oprezu i pratiti preporuke stručnjaka kako bi zaštitili svoje zdravlje. Kako su različite osobe alergične na različite vrste polena, osobe alergične na polen lipe trebaju izbjegavati parkove s drvenastim biljkama te, po mogućnosti, provoditi slobodno vrijeme na visokim planinama, iznad gornje granice šume. Osobe alergične na polen trava trebaju izbjegavati parkove i njive sa nepokošenim travnatim površinama, te što duže boraviti u šumama, dok osobe alergične na polen korova trebaju izbjegavati kretanje uz neuređene i zapuštene površine i boraviti u prirodi", navodi se u izvještaju.

Nadležne komunalne službe u Kantonu Sarajevo pozvane su da intenziviraju aktivnosti uređenja zapuštenih javnih zelenih površina.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se jave nadležnom ljekaru porodične medicine, u slučaju promjene kliničke slike.

Informacije o prisustvu različitih vrsta alergenih biljaka, kao i preporuke osobama osjetljivim na polen dostupne su na www.pmf.unsa.ba/cep-sr.

#alergeni #alergije #drveće #lipa #polen #BiH