Članak

MORA PROĆI I DOM NARODA

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o podršci porodicama s djecom

(Patria) - Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojena su tri zakona iz resora rada i socijalne politike, od kojih je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u skraćenoj proceduri i do njegovog konačnog usvajanja ostao je još pretres na Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Njegovim stupanjem na snagu ukinut će se obavezna godišnja revizija rješenja za federalni dječiji dodatak čime se olakšava roditeljima jer više neće biti u obavezi svake godine prikupljati dokumentaciju, a samim time smanjuje se i obim administrativnih obaveza u centrima za socijalni rad i ubrzava sva procedura oko odobravanja prava. 

Djeca s malignim oboljenjima uvode se u pravo bez obračuna cenzusa čime se doprinosi jačanju funkcionalnosti porodica i daje porodicama osim simbolične, materijalne podrške i osjećaj da država misli na njih. 

Osim toga, primanja po osnovu ličnih invalidnina izuzimaju se iz porodičnog cenzusa, čime se omogućava svima onima koji imaju primanja po osnovu lične invalidnine da ostvare pravo, što je dosad bilo onemogućeno jer je invalidnina ulazila u cenzus i utjecala na njegovu visinu. 

Novina je i prihvatanje amandmana na ovaj Zakon kojim se u pravo uvode djeca sa invaliditetom, korisnici prve i druge tuđe njege i pomoći, također bez obzira na cenzus, odnosno ukupna porodična primanja. 

Na pretresu se raspravljalo i o isključivanju alimentacije iz ukupnog porodičnog cenzusa, na što je ministar rada i socijalne politike Adnan Delić odgovorio da službe i centri za socijalni rad već imaju upute po kojima im je naloženo kako da postupaju u slučaju zahtjeva za dječiji dodatak u situacijama kad je uključena alimentacija koja nije operativna i koja se ne isplaćuje djetetu. 

S tim u vezi, kazao je ministar Delić, prilikom odobravanja prava na dječiji dodatak centri ne obračunavaju iznos alimentacije u ukupni porodični prihod ukoliko se alimentacija ne isplaćuje. 

#DjecijiDodatak #PorodicnaPodrska #SocijalnaPolitika #AdnanDelic #ZakonOIzmjenama #Invalidnine #Fbih #DjecaSaInvaliditetom #CentriZaSocijalniRad #MalignaOboljenja #BiH