Članak

POZNATA IMENA

Sastanak Vijeća Evropske unije: Izbor novih čelnika evropskih institucija, formalno potvrđivanje naredne sedmice

(Patria) - Poznata su imena čelnika Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog diplomatskog servisa (EEAS).

Evropsko vijeće, vrhovni organ Evropske unije kojeg čine šefovi država ili vlada 27 članica Evropske unije, sastaju se danas na neformalnom samitu.

Na njemu će se razgovarati o ključnim pozicijama novih evropskih institucija - Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog servisa za vanjske poslove (EEAS).

Ursula von der Leyen trebala bi dobiti drugi mandat predsjednice Evropske komisije.

Nekadašnja njemačka ministrica odbrane dolazi iz najjače političke grupacije Evropskog parlamenta - Evropske narodne stranke (EPP). Ona je osigurala podršku Njemačke, ali i Francuske. Italija, koja je imala rezerve, mogla bi dati "zeleno svjetlo". Zauzvrat, Georgia Meloni, italijanska premijerka i predvodnica krajnje desne grupacije u Evropskom parlamentu - Evropski konzervativci i reformisti (ECR), mogla bi u novoj Evropskoj komisiji dobiti mjesto jednog od potpredsjednika tog izvršnog organa EU.

Antonio Costa, bivši premijer Portugala, trebao bi biti novi predsjednik Evropskog vijeća.
On dolazi ispred grupacije Socijalista i demokrata (S&D), druge po snazi političke grupacije u Evropskom parlamentu. Na toj poziciji zamijenit će Charlesa Michela.

Costa je poznat i po tome što je 7. novembra 2023. dao ostavku nakon pretresa i hapšenja koji su uključivali skandal o njemu i članovima njegove socijalističke vlade u vezi sa navodnom korupcijom i malverzacijama u rukovanju projektima rudarstva litijuma i vodonika u zemlji. Pored toga, vlasti su pronašle desetine hiljada eura u kovertama u kancelariji njegovog šefa kabineta, Vitora Escaria, tokom policijske racije u premijerovoj službenoj rezidenciji.

Naravno, izgubio je izbore, ali je dobio poziciju u Briselu.

Nema informacija o tome da se neko iz EU protivi njegovom imenovanju.

Kaja Kallas, premijerka Estonije, dolazi ispred grupe liberalnih stranaka u Evropskom parlamentu.

Ovaj blok pretrpio je težak poraz u izborima za Evropski parlament izgubivši više od 20 mjesta. No, ostali su treća po snazi grupacija.

Kallas je poznata i po oštrim stavovima prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Osim šefice EEAS-a, ona će biti i prva zamjenica predsjednice Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Evropski lideri, kako je najavljeno, svoj će samit početi oko 17 sati.

Evropsko će se vijeće ponovo sastati za sedam dana kako bi formalno potvrdilo izbor čelnih ljudi EU, piše politicki.ba.

#EU #Evropskakomisija #Evropskovijeće #svijet