Članak

USTAVNI SUD BiH

Klub DF-a održao press konferenciju: Na putu ka EU moramo poštovati Mišljenje Venecijanske komisije

(Patria) - U zgradi Parlamenta Federacije BiH danas je održana konferencija za medije Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Tema konferencije je bila Mišljenja Venecijanske komisije, koja je iznijela stav da etnička pripadnost ne može biti kriterij za izbor sudija Ustavnog suda BiH.

Zastupnik Mahir Mešalić je rekao da je ovo dokaz da je izbor Marina Vukoje bio neustavan.

"To znači da, iako smo uputili molbu 24. aprila predsjednicima klubova, da to ne čine do mišljenja Venecijanske komisije, oni su znali ishod i to zanemarili ispunjavajući želje Dragana Čovića. Trojka i HDZ su izabrali ovo na način kako su izabrali. Nama su ostali još neki pravni lijekovi. Ovo smatramo pobjedom građana BiH koji se zalažu za državu koja neće biti zasnovana na etničkom principu. Ovo je pobjeda ideje građanske države", rekao je Mešalić.

Dodao je da će danas predsjedavajućem doma Draganu Miokoviću iznijeti ove argumente.

"Lagao je svim građanima da ne krše poslovnik, da rade po Ustavu", rekao je Mešalić.

On je rekao da se u zemljama EU mišljenje Venecijanske komisije smatra u rangu presude suda u Strasbourgu.

"Mi na putu EU moramo poštovati mišljenje Venecijanske komisije. Znam da će vladajuća većina ovo pokušati relativizirati. Da imaju imalo morala, podnijeli bi odmah ostavke, pogotovo Mioković koji je izabran na krilima Vukoje odnosno političkom trgovinom HDZ-a i trojke. Mi ćemo i dalje boriti za BiH bez obzira na napade. Svjedoci smo napada na Ustavni sud Dodika i Čoviću i njima je najvažnije da ovladaju tom institucijom i mi ćemo to pokušati spriječiti", rekao je Mešalić.

Zastupnica Alma Kratina rekla je da je ovo mišljenje Venecijanske komisije “vjetar u leđa građanskoj BIH”.

"Malo, malo dobijemo potvrdu da naša priča nije utopija", kazala je Kratina.

Zastupnik DF-a Dennis Gratz kazao je da će implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava kad tad doći na dnevni red i da o njima nema diskusije.

"Kad tad će se naša vlast i naša država morati suočiti sa činjenicom da će morati otvoriti interni dijalog u BiH kako da implementiramo svaku od ovih presuda", kazao je Gratz.

#Demokratskafronta #MahirMešalić #BiH