Članak

JASNA OSUDA RATA

Bećirović podržao komunike Samita o miru u Ukrajini, Cvijanović tražila da bude 'neutralan' i da se ne pridružuje izjavi

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović pridružio se komunikeu Samita o miru u Ukrajini koji je održan u švicarskom Burgenstocku.

Komunike je podržalo 80 zemalja od 91 zemlje učesnice. Među državama koje su se pridružile komunikeu na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Švicarske navedena je i Bosna i Hercegovina.

Dokument nisu podržale Armenija, Brazil, Sveta Stolica, Indija, Indonezija, Kolumbija, Meksiko, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland i Južna Afrika.

Lista zemalja koja se pridružila komunikeu

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pokušala je spriječiti da se BiH pridruži ovom komunikeu pa je 14. juna uputila pismo Denisu Bećiroviću putem generalnog sekretara Predsjedništva BiH Zorana Đerića.

"Obraćam vam se povodom prijedloga izmjena nacrta završnog komunikea predstojećeg Samita o miru u Ukrajini u Birgenstoku, a koje je Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske Konfederacije dostavilo na razmatranje 13.06.2024.

Kada je u pitanju tekst pomenutog komunikea, podsjećam vas da isti nije razmatran na sjednicama Predsjedništva BiH, niti je bio predmet izjašnjavanja Kabineta članova Predsjedništva BiH. U skladu sa navedenim, budući da nema utvrđen stav, BiH treba da bude neutralna po ovom pitanju, odnosno da se ne pridruži završnom komunikeu", navela je Cvijanović.

No, Bećirović je postupio u skladu sa civilizacijskim vrijednostima te se pridružio komunikeu. U svom obraćanju je iskazao podršku Ukrajini ističući da je to zaštita međunarodnog prava i osnovnih načela na kojima se temelji civilizirani svijet.

"Država Bosna i Hercegovina, kao žrtva brutalne agresije od 1992. do 1995, potpuno razumije patnje i stradanje građana Ukrajine. Nažalost, Evropa se ponovo suočava s politikom teritorijalnog ekspanzionizma.

Krajnji cilj agresorskih ratova protiv Bosne i Hercegovine i Ukrajine je isti – teritorijalno proširenje. Zato je jedna od poruka iz moje države glasila: „Učite od Sarajeva – spasite Kijev“! Smatram da pravedni i trajni mir u Ukrajini nema alternativu", kazao je Bećirović tokom svog obraćanja na Samitu.

Komunikeom se potvrđuje podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, te da prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine je nedopustiva kao i da snabdijevanje hranom ne smije doći u pitanje, te da svi ratni zarobljenici moraju biti oslobođeni.


#DenisBećirović #komunike #Predsjedništvo #Ukrajina #ŽeljkaCvijanović #BiH