Članak

LIBAN

Izraelska vojska kaže da ih Hezbollah 'dovodi na ivicu eskalacije', Bidenov savjetnik putuje u Izrael

(Patria) - Pojačana prekogranična vatra libanskog pokreta Hezbollah na Izrael mogla bi izazvati ozbiljnu eskalaciju, saopštila je u nedjelju izraelska vojska, javio je Reuters.

„Sve veća agresija Hezbollaha dovodi nas do ruba šire eskalacije koja bi mogla imati razorne posljedice po Liban i cijeli region“, rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari u video izjavi na engleskom.

Hezbollah kojeg podržava Iran lansirao je prošle sedmice najveće salve raketa i bespilotnih letjelica do sada u osam mjeseci koliko je razmjenjivao vatru s izraelskom vojskom, paralelno s ratom u Gazi.

„Izrael će poduzeti potrebne mjere da zaštiti svoje civile dok se ne obnovi sigurnost duž naše granice s Libanom“, rekao je Hagari.

Viši savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena otputovat će danas u Izrael na sastanke kako bi izbjegao dalju eskalaciju između Izraela i Libana, rekao je zvaničnik Bijele kuće, prenio je Reuters.

Amos Hochstein će unaprijediti napore da izbjegne dalju eskalaciju duž „plave linije“ između Izraela i Libana, rekao je zvaničnik, koji nije želio da bude identifikovan.

Napadi Izraela i Hezbollaha kojeg podržava Iran doveli su do zabrinutosti zbog šireg rata na Bliskom istoku.

Već osam mjeseci strane razmjenjuju vatru, paralelno s ratom u Gazi.

#Hezbollah #Izrael #Libanon #Svijet