Članak

NAKON DVODNEVNOG SASTANKA

Zelenski: Ubrzo bi trebao uslijediti i drugi samit o Ukrajini

Nakon dvodnevnog ukrajinskog Mirovnog samita u Švicarskoj, ubrzo bi trebao uslijediti i drugi, rekao je jučer pred kraj zasjedanja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

(Patria) - Nakon dvodnevnog ukrajinskog Mirovnog samita u Švicarskoj, ubrzo bi trebao uslijediti i drugi, rekao je jučer pred kraj zasjedanja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Pripreme za to trebale bi trajati samo nekoliko mjeseci, a ne godinama - rekao je Zelenski nakon što su se predstavnici stotinjak zemalja svijeta i nekih organizacija okupili u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstocku blizu Luzerna.

Prema njegovim riječima, neke zemlje već su iskazale spremnost da postanu domaćini takvog samita.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će preduslov za učešće Rusije na samitu biti predanost Moskve Povelji UN-a.

U završnoj Deklaraciji samita, koju je potpisalo 80 zemalja ne spominje se sljedeća konferencija.

Švicarska predsjednica Viola Amherd kazala je da su na konferenciji iznesene različite perspektive, no istakla je da je to tek prva rasprava na visokom nivou o mirovnom procesu.

Kazala je i da su stvoreni određeni sadržajni preduslovi za put prema prekidu rata u Ukrajini.

- Činjenica da se velika većina prisutnih država složila sa saopštenjem iz Bürgenstocka pokazuje šta se može postići diplomatijom i strpljivim radom - dodala je Amherd.

Ukrajina je pozvala na "pravedan i trajan" mir, a ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da bi Kina svoje mirovne prijedloge o načinu na koji bi se trebao okončati rat s Rusijom trebala prenijeti direktno Ukrajini, umjesto da to čini putem medija.

#Ukrajina #VolodymyrZelensky #Svijet