Članak

NEVJEROVATAN SLUČAJ

Amerikanka priznala krivicu za zločin koji nije počinila pa nevina 43 godine provela u zatvoru

Žena iz Missourija, koja je provela u zatvoru 43 godine, oslobođena je krivice nakon što je sudija utvrdio da postoje jasni i uvjerljivi dokazi da je nedužna.

(Patria) - Žena iz Missourija, koja je provela u zatvoru 43 godine, oslobođena je krivice nakon što je sudija utvrdio da postoje jasni i uvjerljivi dokazi da je nedužna.

Sandra Hemme (63) osuđena je na doživotni zatvor zbog ubistva Patricije Jeschke, knjižničarke u Saint Josephu.

Ubistvo se dogodilo 1980. godine, a Hemme je osuđena nakon što je dala izjave policiji inkriminirajući samu sebe. Međutim, Hemme je u to vrijeme bila psihički bolesna.

U petak je sudija okruga Livingston Ryan Horsman presudio da "dokazi direktno" povezuju lokalnog policajca s ubistvom knjižničarke.

Navedeni policajac kasnije je završio u zatvoru zbog drugog zločina i u međuvremenu je umro.

- Hemme mora biti puštena u roku od 30 dana, osim ako joj tužioci ne odluče ponovo suditi - poručio je sudija Horsman.

Presuda je uslijedila nakon dokaznog saslušanja u januaru na kojem je Hemmein pravni tim iznio argumente koji podupiru njenu nevinost.

Ova zatvorska kazna predstavlja najdužu poznatu nezakonitu osudu žene u historiji SAD-a, saopštili su Hemmeini advokati iz neprofitne organizacije Projekt nevinosti.

- Zahvalni smo sudu što je priznao ozbiljnu nepravdu koju je gospođa Hemme trpjela više od četiri decenije - poručili su advokati.

Hemme je isprva priznala krivicu za ubistvo u zamjenu za izbjegavanje smrtne kazne, piše Guardian.

Prva presuda odbačena je nakon žalbe, ali je ponovo osuđena 1985. nakon jednodnevnog suđenja u kojem je jedini dokaz protiv nje bilo njeno "priznanje".

U peticiji na 147 stranica, kojom se traži njeno oslobađanje, advokati su tvrdili da su vlasti ignorisale Hemmeine "kontradiktorne" i "činjenično nemoguće" izjave.

Hemme, koja je tada imala 20 godina, bila je na liječenju u psihijatrijskoj bolnici zbog halucinacija, derealizacije i upotrebe droga. Tokom niza višesatnih intervjua davala je protivrječne izjave o ubistvu, naglasili su advokati.

"U nekim je trenucima bila pod tako jakim lijekovima da nije mogla ni podići glavu te je bila vezana za stolicu", napisali su.

Detektivi su primijetili da je Hemme djelovala "zbunjeno" i da nije mogla u potpunosti razumjeti njihova pitanja.

Steven Fueston, penzionisani detektiv policijske uprave Saint Joseph, je posvjedočio da je prekinuo jedan od intervjua jer Hemme "nije izgledala potpuno koherentno".

- Policija je iskoristila njenu mentalnu bolest i prisilila je na davanje lažnih izjava dok je bila pod sedativima i antipsihoticima - poručili su advokati.

Dodaju kako su vlasti zataškale dokaze koji su upućivali da je ubiica Michael Holman, tada 22-godišnji policajac koji je pokušao upotrijebiti žrtvinu kreditnu karticu.

Holmanov kamion primijećen je u blizini mjesta zločina, a kod njega je pronađen par naušnica koje je identificirao otac žrtve.

#SAD #zatvor #zločin #Svijet