Članak

SARAJEVO

Vojni muftija Hadžić: Oružane snage trebaju biti primjer kako se stvari mogu pomjerati naprijed

(Patria) - Novoimenovani vojni muftija Nesib-ef. Hadžić izjavio je da će Vojno muftijstvo nastaviti djelovati odlučno te da će, na najbolji mogući način, ispunjavati svoju misiju.

U bajramskom intervjuu za Agenciju MINA muftija Hadžić je govorio o misiji i
zadacima koji će se naći pred Vojnim muftijstvom, značaju organizacije vjerskog života unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i drugim značajnim pitanjima.

„Vojno muftijstvo je, slijedom činjenice da djeluje u okviru Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, vrlo organizirano, jasno definirano, omeđeno zakonima i normativnim aktima Islamske zajednice. Ima vrlo jasne ciljeve, zadatke, misiju“, kazao je na početku razgovora muftija Hadžić.

Kako je naveo, kao treći vojni muftija, ima zadatak da nastavi održavati
kontinuitet rada i razvoja Muftijstva.

„Zatečeno stanje, kojeg sam bio dio i kao glavni imam Oružanih snaga, je vrlo
aktivno, dinamično. Na meni je da pokrećem nove procese, kako bi u najboljoj
mogućoj mjeri išli naprijed. Moj rad Vojnom muftijstvu, zajedno sa imamima, u narednom periodu će biti usmjeren na nekoliko prioriteta. Prije svega, nastavit ćemo da radimo na snaženju vjere kod naših pripadnika i njihovog razumijevanja dini-islama.

Naći ćemo načina i osigurati kvalitetnu obuku i edukaciju za nove vojne imame koji su primljeni u Oružane snage, kako bi kod naših imama razvili vještine i sposobnosti potrebne za izvršavanje složenih zadataka u izvršenju njihove misije.

Treće, iako su uvjeti zadovoljavajući, nastavit ćemo sa unapređenjem uvjeta za
vjerski život u Oružanim snagama kroz poboljšanje infrastrukture za ovu namjenu. Iznalazit ćemo nove načine i metode u procesu promicanja univerzalnih etičkih načela. Kako u državi, tako i van Bosne i Hercegovine, svojim radom i idejama radit ćemo na promociji srednjeg puta Islamske zajednice“, objasnio je Hadžić.

Na dodjeli murasele muftiji Hadžiću, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je
naglasio da „živimo u vremenu otvorenih sukoba velikih sila i moralne krize
čovječanstva, kako pojedinaca tako i zajednica, i to u mnogim segmentima života“, te da je stoga „prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno, budući da ti autoriteti razvijaju i njeguju najuzvišenije vrline pojedinačnog i društvenog života ljudi“.

S muftijom Hadžićem smo razgovarali i o ulozi Vojnog muftijstva u njegovanju vrlina.

"Vojno muftijstvo brine o vjerskom životu muslimana angažiranih u
organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Oružanih snaga. To je naš
zadatak, a cilj tog zadatka je upravo moralnost. Moral je srčika vjere, srčika islama.

Organiziranje vjerskih aktivnosti je usmjereno prema onome što je bila misija
Poslanika, a.s., a i nas - da upotpunimo plemenite ćudi kod ljudi“, akcentirao je muftija.

#AgencijaMINA #BosnaHercegovina #HuseinKavazović #IslamskaZajednica #Muslimani #NesibHadžić #OružaneSnage #ReisulUlema #VjerskiŽivot #VojnoMuftijstvo #BiH