Članak

POZIVAJU NA GLASANJE

Francuski fudbaleri zabrinuti zbog rezultata izbora u EU

Fudbaleri i stručni štab francuske reprezentacije, koji će vjerovatno biti u Njemačkoj kad njihova zemlja bude izlazila na birališta kasnije ovog mjeseca, dogovorili su da preko opunomoćenika daju svoj glas na parlamentarnim izborima.

(Patria) - Fudbaleri i stručni štab francuske reprezentacije, koji će vjerovatno biti u Njemačkoj kad njihova zemlja bude izlazila na birališta kasnije ovog mjeseca, dogovorili su da preko opunomoćenika daju svoj glas na parlamentarnim izborima.

Neki od njih čak su izrazili zabrinutost zbog skretanja zemlje udesno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je prošle nedjelje na prijevremene izbore nakon poraza svoje stranke na izborima za Evropski parlament.

Od 30. juna do 7. jula francuski birači izaći će na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta.

Grupna faza za Francusku, s utakmicama protiv Austrije, Nizozemske i Poljske, bit će gotova do 30. juna.

Ali, Trikolori se smatraju favoritima za plasman u nokaut-fazu, a mnogi predviđaju da će tim osvojiti Euro 2024., u finalu u Berlinu zakazanim za 14. juli.

Dnevnik Le Parisien izvijestio je da gotovo 40 članova francuskog tima i pomoćnog osoblja želi iskoristiti svoje pravo da imenuje opunomoćenika, poput člana porodice, da glasa za njih na biračkom mjestu.

Neki, uključujući Marcusa Thurama iz milanskog Intera, izrazili su zabrinutost zbog trenutne političke klime u Francuskoj.

Macronova stranka dobila je nešto manje od 15 posto, u poređenju s više od 31 posto za desničarsku stranku Nacionalno okupljanje.

Thuram je saznao za rezultat evropskih izbora nakon prijateljske utakmice Francuske protiv Kanade.

- Svi smo u svlačionici bili pomalo šokirani. Situacija u Francuskoj je tužna, ozbiljna je - rekao je na pressici u subotu u Paderbornu.

Krilni igrač Paris Saint-Germaina Ousmane Dembele također je naglasio važnost glasanja. Rekao je da je pročitao da svaki drugi Francuz nije glasao na evropskim izborima.

- Moramo ih mobilizovati da glasaju - rekao je Dembele.

Veteran Olivier Giroud iznio je slično razmišljanje, rekavši: "Kad bih Francuzima morao dati samo jedan savjet, to bi bio da odu glasati. Neizlazak na izbore gotovo polovine birača nije normalan".

Prema podacima Evropskog parlamenta, u Francuskoj je glasalo 51,5 posto birača s pravom glasa.

#EmmanuelMacron #Euro2024 #EvropskiParlament #Francuska #LeParisien #MarcusThuram #NacionalnoOkupljanje #Njemačka #OlivierGiroud #OusmaneDembele #Svijet