Članak

EURO 2024.

Belgija slavila protiv Rumunije, svi u grupi imaju po tri boda i čekaju rasplet u trećem kolu

(Patria) - U Kolnu je odigrana druga utakmica 2. kola grupe E između Belgije i Rumunije. Na kraju je sefamor pokazivao 2:0. Pogotke su postigli Tielemans u 2. i De Bruyne u 80. minuti.

Belgijanci odmah krenuli ofanzivno i postigli pogodak

S obzirom da su u 1. kolu poraženi od Slovačke reeprezentativci Belgije su krenuli ofanzivno. Sjajno je u 2. minuri Lukaku asistirao za Tielemansa koji je pogodio za vodstvo 1:0. Tri minute poslije uzvratili su Rumuni, ali je odbranio Casteels.

Igrao se 18. minut kada je Lukebaki sjajno šutirao, ali je odbranio Nita. U 30. minuti sjajnu akciju izveli su ”Crveni đavoli”, ali je u ključnim trenucima jedan odbrambeni igrač Rumuna loptu izbio u korner. U tom momentu bilo je 3:3 u kornerima, a već u narednom napadu Belgijanci su izveli joše jedan, ali se rezultat nije mijenjao.

U 36. minuti lijepo su kombinovali Rumuni, ali je ovaj put jedan igrač selekcije Belgije dobro intervenisao i otklonio opasnost. Samo minut poslije pucao je Man, ali je Casteels bio na oprezu. Sredinu terena, koja je srca svakog tima, kontrolisali su Belgijanci. De Bruyne je u 43. minuti iz opanse kontre loše aistirao za Lukakua. Ostalo je 1:0 nakon prvih 45 minuta.

Lukaku postigao gol koji je VAR poništio, De Bruyne pogodio za 2:0

Snažno u nastavku kreću Belgijanci. U 52. minuti De Bruyne je pucao iskosa sa vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi pored gola. U 62. minuti Doku je zatresao mrežu Rumuna, ali sa vanjske strane. Samo minut poslije Lukaku je pogodio mrežu, ali mu je VAR poništio pogodak. Nevjerovatno, već treći pogodak na ovoj kontinentalnoj smotri.

U narednom napadu Lukaku ponovo puca, Nita brani. Man je u 68. minuti imao stopostotnu priliku za Rumune, odbranio je Casteels. I onda u 80. minuti De Bruyne je pogodio za konačnih 2:0. U 89.minuti Lukaku je imao dobru šansu, ali je Nita ponovo izlazi kao pobjednik.

Zanimljivo, u ovoj grupi Belgija, Rumunija, Ukrajina i Slovačka sada imaju po 3 boda nakon dva kola. Odluka o tome ko ide dalje, a ko ide kući pada u 3. kolu koje se igra za nekoliko dana. Snage će odmjeriti Ukrajina – Belgija, Rumunija – Slovačka. Sve je otvoreno u ovoj grupi.

#Belgija #Casteels #DeBruyne #Doku #EURO2024 #Lukaku #Man #Rumunija #Slovačka #Tielemans #Ukrajina #sport