Članak

LUZERN

Svjetski lideri sjatili se u Švicarsku: Je li Samit o miru u Ukrajini propao prije nego je i počeo?

Svjetski lideri sjatili su se danas u Švicarsku na dugo najavljivani Samit kojem je cilj pojačati pritisak na Moskvu da okonča rat u Ukrajini.

(Patria) - Svjetski lideri sjatili su se danas u Švicarsku na dugo najavljivani Samit kojem je cilj pojačati pritisak na Moskvu da okonča rat u Ukrajini.

Međutim, osim kratkog odmora od problema kod kuće, ne očekuje se puno. Potvrdili su to u svojim izjavama i sami političari, prenosi Jutarnji list.

- Razgovarat ćemo o mnogim pitanjima o miru i sigurnosti, ali ne i onim najvećima. Ovaj sastanak je poput male biljke koju treba zalijevati, imajući u vidu da iz nje mogu izniknuti veće stvari - rekao je njemački kancelar Olaf Scholz prije nego je otputovao u Švicarsku.

Za poljskog predsjednika Andrzeja Dudu jedan od ciljeva Samita jeste da se udaljenim zemljama približi shvatanje koliku prijetnju svijetu predstavlja Rusija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima je pozivao svjetsku političku elitu da dođe u alpsko selo Bürgenstock kraj Luzerna.

Međutim, Kina je odlučila da ne prihvati pozivnicu jer na događaj nije pozvana Rusija pa je tako Samit i prije nego je počeo, čini se, osuđen na propast.

Samit bez Moskve, prema mišljenju Pekinga, nije poštena platforma za mirovne pregovore.

Dan uoči početka sastanka svjetske političke kreme ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je ukrasti malo medijske pažnje pa je iznio ruske uslove za započinjanje mirovnih pregovora s Ukrajinom.

Prema njima, Ukrajina bi trebala odustati od pristupanja NATO-u i povući svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

Putin je ustvrdio da je spreman garantovati sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica s tih područja. Međutim, taj su prijedlog odmah odbacili i Kijev i Washington.



Za razliku od rezultata koji su se očekivali u Švicarskoj, na sastancima održanim u petak bilo je nešto značajnijih dogovora.

U petak se 27 članica EU složilo da se "u načelu slaže" s primanjem Ukrajine (i Moldavije) u Evropsku uniju.

Na sastanku zemalja Grupe 7 na jugu Italije objavljeni su bilateralni sigurnosni ugovori SAD-a i Japana s Ukrajinom, a dogovoreno je i da će se zamrznuta ruska imovina u zapadnim bankama iskoristiti za pomoć Ukrajini.

I prije nego što su zvanice stigle u Švicarsku, analitičari su se složili da je potencijal učinkovitosti konferencije smanjen jer ne dolazi Kina.

Dok je dolazak delegacije iz Pekinga još bio upitan, tinjala je slaba nada da će Zapad uspjeti izolovati Rusiju i natjerati je na pregovore.

- Ovaj samit dovodi u pitanje učinkovitost ukrajinske diplomatije. Međutim, Kijev ima priliku podsjetiti svijet da Ukrajina stoji na braniku principa iz Povelje UN-a - rekao je za Al Jazeeru šef UN-a u Grupi za međunarodne krize Richard Gowan.

Među pristiglim gostima bili su francuski predsjednik Emmanuel Macron, njegov poljski kolega Andrzej Duda, japanski premijer Fumio Kishida, britanski premijer Rishi Sunak, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanska premijerka Giorgia Meloni i kanadski premijer Justin Trudeau.

Nisu sve evropske zemlje poslale šefove vlada. Šefovi diplomatije stižu iz (Rusiji naklonjenih) Mađarske, Slovačke i Rumunije.

Švicarska je tek sinoć objavila potpunu listu gostiju jer su se neke potvrde čekale do samog fotofiniša.

Umjesto Davida Camerona, kao glavni predstavnik UK došao je na kraju sam premijer Rishi Sunak koji je puno oprezniji nakon fijaska na proslavi savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Sunak je, podsjetimo, ranije napustio događaj i izazvao rafalnu paljbu britanske javnosti zbog tog poteza.

Svoje visoke predstavnike poslali su i Indija, Turska, Brazil, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Sveta Stolica.

Stižu i šefovi Obale Slonovače, Gane, Kenije i Somalije. Iz Južne Amerike gosti su Javier Milei (Argentina), Gustavo Petro (Kolumbija), Gabriel Boric (Čile) i Daniel Noboa (Ekvador).

#KINA #Luzern #Rusija #Samit #Švicarska #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet