Članak

ZABRANA GLASANJA

SNSD NA KRILIMA TROJKE Slavili su evropski put i Dodika, danas se izvinjavaju građanima EU zbog smrti demokratije u BiH!

Ali zašto je ovo izvinjenje besmisleno?

Piše: A. Čorbo-Zećo

U evropskom zamahu, najvećem od agresije, kako se voli hvaliti Elmedin Konaković i drugi iz Vijeća ministara BiH, stigli smo u fazu kada gušimo demokratiju. I to ne samo bh. državljanima, već i državljanima Evropske unije, tačnije Slovencima, Rumunima i Poljacima, koji su se iz nekog razloga našli u našoj zemlji, ali neće moći glasati za nastupajuće izbore od 6. do 9. juna!?

Ministri iz Republike srpske u Vijeću ministara BiH glasali su protiv toga da državljani Rumunije, Slovenije i Poljske mogu u BiH glasati na evropskim izborima zbog podrške tih država Rezoluciji o Srebrenici u UN!? Ostatak Vijeća ministara nebitan, ponovo Milorad Dodik niže uspjeh. Ponovo je uspio – Bosna i Hercegovina djeluje kao nemoguća zemlja. A, politika koja oponira Dodiku, do jučer ponizna i hvalisava spram 'evropskog Dodika', šalje izvinjenja.

Tako je Konaković uputio pisma svojim kolegama iz Slovenije Tanji Fajon, Rumunije Lumuniti Odobescu, te Poljske Radoslawu Sikorskom.

“Ministar je između ostalog istakao kako ovakvo glasanje ministara iz SNSD-a nije samo napad na pravo ljudi da glasaju na demokratskim izborima, već također demonstrira destruktivnu namjeru da se našteti bilateralnim odnosima sa našim važnim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji” – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ali zašto je ovo izvinjenje besmisleno? Konaković, odnosno njegova stranka NIP, te Naša stranka i SDP su najodgovorniji što smo u blokadi, jer su u 'najbrže uspostavljenom Vijeću ministara BiH' omogućili stolice SNSD kadrovima. Smijeniti ih ne mogu, jer su im 'poklonili' četvrtog delegata u Klubu Srba u Domu naroda PSBiH, a na greškama SDA nisu naučili ništa. Čak više, da bi SNSD uveli u vlast uvjeravali su građane da je Milorad Dodik potpuno drugačiji, da BiH očekuje nezapamćen evropski zamah, da će zakoni biti usvajani kao na traci, ali do danas obećanja nisu ispunjena.

Nisu građani dočekali ni izvinjenje Nermina Nikšića dato u januaru 2023. godine.

„Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali su spremnost da rade, sarađuju i da se dogovaraju. Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu - izvinit ćemo se i povući se", kazao je Nikšić u januaru 2023. godine.


Danas u junu 2024. godine građani BiH nisu dobili izvinjenje, ali je Konaković poslao izvinjenje u Sloveniju, Rumuniju i Poljsku...

Trojka je potpuno nesposobna zaštiti demokratiju, pa makar to značilo i da bez SNSD-a omoguće stranim državljanima da glasaju. Tako bi, istina prekršili određene zakonske akte, ali bi jasno pokazali da su dio zapadnog svijeta.

Ovako možemo očekivati adekvatne odgovore iz ovih zemalja u smislu da će posegnuti za reciprocitet, a svi znamo koliko bh. državljana živi i radi u Sloveniji.

A Slovenija je specifična i zbog djelovanja nekih njenih europarlamentaraca po pitanju Bosne i Hercegovine, koji su često ukazivali na probleme u našoj državi, te nudili rezolucije i rješenja kako da se situacija popravi, što smeta Dodiku i Aleksandu Vučiću.

Možda je preambiciozno očekivati od slabašnog Konakovića, koji je jak samo kada brani osumnjičene u slučaju 'Crna kravata', da pokaže državničko ponašanje, ali je sve jasnije da ovako dalje ne može.

Trenutno živio strah! Saslušanja u SIPA-i zbog mišljenja i govora, mediji pod istragama, na ulicama pucnjave, bombe, inflacija nikako da stane, kriminal cvjeta...Sada dolazimo i do faze kada nećemo moći ni na izbore.

Budžet BiH ni tamo ni ovamo...Dodik najavljuje dokumente kojima traži razdruživanje, a Denis Zvizdić i Nermin Nikšić odgovaraju da će takve prijedloge prvi baciti u korpu za smeće, a drugi razmotriti. Naknadno će se Nikšić korigivovati, pa poručio 'da nikakvo razdruživanje ne dolazi u obzir'. Niti jedan nije planirao uključiti Tužilaštvo BiH da istražuje mogući budući državni udar i rušenje ustavnog poretka!

U općem haosu koji je kreirao slučajno ili namjerno, valja podsjetiti i da je Konaković žustro branio ministre iz Rs, koji su ga svojim glasanjem natjerali da se danas izvinjava po bijelom svijetu.

Pitam se da li mu je Nenad Nešić i danas najbolji i najvrjedniji ministar u Vijeću ministara kako je onomad s govornica uzvikivao Konaković!

#AminaČorboZećo #DraganČović #ElmedinKonaković #Europarlamentarci #EvropskiZamah #MiloradDodik #NerminNikšić #RepublikaSrpske #SrebrenicaUN #ZapadniSvijet #BiH #izdvojeno