Članak

INTERVJU ZA NAP

Lazović: Dodikovo razdruživanje i otcjepljenje Republika srpska ne može preživjeti

Trojka svojom dosadašnjom politikom ostavlja utisak da je servilna prema zahtjevima Čovića i Dodika, pogotovo prema HDZ-u. Ne mogu shvatiti da je Trojka u Federaciji BiH sve bitne finansijske poluge dala u ruke HDZ-u.

Razgovarao: Delvin Kovač

Priželjkujem da Milorad Dodik što prije krene u razdruživanje i otcjepljenje, jer taj put Republika srpska ne može preživjeti.

Poručio je to u intervjuu za Novinsku agenciju Patria bivši predsjednik Skupštine Republike BiH, član ratnog Predsjedništva BiH i član Demokratske fronte (DF) Miro Lazović.

U razgovoru za NAP Lazović je govorio o opasnosti partnerstva Dodik-Čović po državu Bosnu i Hercegovinu, Dodikovim namjerama o razdruživanju, djelovanju Trojke i međunarodne zajednice u BiH, a ima poruku i za sve patriotske snage u našoj domovini.

Na šta Vama liči ovo Dodikovo i Čovićevo, a naročito Dodikovo dirigovanje svih mogućih političkih procesa u Bosni i Hercegovini? Skoro da dobiju šta god da požele.

Lazović:
Tandem Dodik - Čović je bio i ostao u neraskidivom savezu. Dodik javno i agresivno urušava institucije države, a Čović po svom starom običaju javno širi optimizam, a prikriveno učvršćuje političke veze s Dodikom.

Milorad Dodik već duže vrijeme igra opasnu političku igru. Pokušava i verbalno i praktično ugroziti opstanak Bosne i Hercegovine. Njegova hazardna igra ušla je u finiš. Cilj i ne krije: urušiti Bosnu i Hercegovinu, a osamostaliti Rs. Bez obzira što ima podršku Vučića i Putina, konačni gubitnik će biti Rs, a pobjednik država Bosna i Hercegovina.

Trojka svojom dosadašnjom politikom ostavlja utisak da je servilna prema zahtjevima Čovića i Dodika, pogotovo prema HDZ-u. Ne mogu shvatiti da je Trojka u Federaciji BiH sve bitne finansijske poluge dala u ruke HDZ-u.

Opozicija i na državnom i na federalnom nivou nije baš u mogućnosti spriječiti pogubno političko djelovanje trojkaša po budućnost BiH. Spočitavaju im da su spomenutom dvojcu predali sve. Jesu li bh. građani uvidjeli da s Trojkom ovako više ne može i da su oni svjetlosnim godinama od one promjene koju su najavljivali?

Lazović:
BiH se dugih tridesetak godina nalazi u političkom vrtlogu koji proizvode etničke politike. Tandem Dodik - Čović nastoji tu politiku što više učvrstiti. Trojka se ne snalazi na adekvatan način. Ideološki koncept Trojke, pogotovo SDP-a i Naše stranke, suprotan je od etničkih politika. Otuda njihovo lutanje i nesnalaženje.

Mislili su da će defanzivnom i pasivnom politikom prema Dodiku amortizirati njegovu agresivnost i da će ga promijeniti. Ne samo da ga nisu promijenili, nego nisu ni donijeli promjene koje su obećali i na čemu su dobili podršku građana.

Građani će na predstojećim Lokalnim izborima dati svoj sud o politici Trojke. Dosadašnji rad ne garantuje im dobar rezultat u oktobru.

Kako gledate na Dodikov sporazum o razdruživanju sa FBiH? Je li to još jedan njegov pucanj u prazno ili se možda iza toga ipak krije opasnost po opstanak naše domovine, s obzirom na činjenicu da je s druge strane Trojka, iz koje, opet, poručuju da od tog njegovog prijedloga nema ništa? Ali opet...

Lazović:
Dodik u razvaljivanju državnih institucija nije sam. On je jedan od ključnih aktera sprovođenja scenarija osmišljenog pod mantijama SPC-a i Aleksandra Vučića.

Velikosrpski koncept, i pored pogubnih posljedica po Srbiju, nikada nije odbačen. Danas je na sceni "srpski svet", čiji je duhovni inspirator SPC, a politički realizatori Vučić, Dodik i Andrija Mandić u Crnoj Gori.

Priželjkujem da Dodik što prije krene u razdruživanje i otcjepljenje, jer taj put Republika srpska ne može preživjeti.

Iz međunarodne zajednice, tu prvenstveno mislim na ambasade SAD-a i Velike Britanije te Ured visokog predstavnika (OHR), vode Twitter/X politiku. Tu i tamo reaguju na Dodikove provokacije, ali sve se uglavnom na tome i završi...

Lazović:
Mislim da su ambasade SAD-a i Velike Britanije, kao i EU jasno poslale upozorenje Dodiku da će on i Rs, na kraju, biti gubitnici.

Visoki predstavnik, gospodin Christian Schmidt je poručio da nije Dodik garant opstanka Rs, nego on.

Za odgovornog i pametnog političara dovoljno jasna upozorenja. Nisam siguran da su ta upozorenja u skladu s ciljevima Dodikovog mentalnog sklopa.

Šta imate za poručiti patriotskim snagama u BiH - i ko su zapravo, po Vama, te patriotske snage - kako da se izbore s velikosrpskom i velikohrvatskom hegemonističkom politikom, koja ne splašnjava, već se iz godine u godinu sve više pojačava?

Lazović:
Pokojni profesor Esad Zgodić je davno zapisao: "Od ishoda političkih borbi između totalitarnih etničkih koncepcija i građanskog koncepta vlasti ovisit će, ne samo sudbina BiH kao države, nego i egzistencijalni opstanak Bošnjaka kao naroda".

I zaista je tako. Bošnjaci kao narod ne mogu opstati bez Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina kao stabilna i demokratska država teško može opstati ukoliko ne bude građanska, odnosno država punih ljudskih prava i sloboda na cijelom njenom prostoru.

Rješenja za takvu državu postoje. Ona se nalaze u presudama Suda za ljudska prava iz Strazbura, kojima se brišu etničke i svake druge diskriminacije, a afirmiraju individualna prava i ljudske slobode.

Zadatak patriotskih snaga, a pod njima podrazumijevam, ne samo političke partije, već prije svih intelektualce, akademsku zajednicu, civilne organizacije, medije, da se jednim glasom i pod jednom zastavom - zastavom BiH suprotstave negatorima građanske BiH.

Na političkoj sceni priželjkujem da dođe do saradnje i okrupnjavanja partija iste ili slične ideološke matrice.

Politička scena sa stotinjak subjekata, koliko se prijavilo za Lokalne izbore, ne može ništa dobro donijeti. Samo razjedinjenost i slabost u otporu prema vanjskim i unutrašnjim protivnicima Bosne i Hercegovine.

#AleksandarVučić #bih #DelvinKovač #DraganČović #Hrvatska #Intervju #izdvojeno #MiloradDodik #MiroLazović #srbija #trojka #velikohrvatskapolitika #VelikosrpskaPolitika

CRYPTO RECOVERY SERVICE 2024 WITH LOST RECOVERY MASTERS

Lost Recovery Masters are Cyber skilled hackers with special abilities and skills that enact penetration to help victims of Crypto Fraudulent activities who are faced with cyber challenges get back their lost funds.
In conclusion, Lost Recovery Masters emerges as the best company to recover crypto after a scam due to its unmatched expertise, utilization of cutting-edge technology, and commitment to ethical practices. With a proven track record of success, a dedication to staying abreast of technological advancements, and a focus on transparency and client communication, Lost Recovery Masters sets the gold standard for crypto recovery services. By entrusting your crypto recovery needs to Lost Recovery Masters, you can rest assured that your assets are in capable hands, ready to be recovered and restored:
Contact them on:
Whatsapp: (+44(7537)-105921)
Email: ([email protected])
Website: lostrecoverymasters .com