Članak

PREDSJEDNIK HDZ BiH

Čović najavio dolazak Varheljija naredne sedmice: Ne sumnjam da će Vukoja sutra biti završen

(Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za naredni ponedjeljak 3. juna najavio je dolazak komesara za proširenje EU Olivera Varheljija sa drugim zvaničnicima Evropske unije u Sarajevo. Ranije je Čović najavio dolazak premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Mostar isti dan na svečanost HDZ-a.

U Sarajevu bi trebao biti održan zajednički sastanak sa liderima političkih stranaka.

"Uzeli smo u ovom tjednu da pokušamo organizirati sastanak svih predsjednika stranaka koji zajedno participiraju u vlasti da vidimo kako upravljati ovim procesima. Naime, ako nismo u stanju uspostaviti normalan režim rada u Vijeću ministara, u Domu naroda, u Zastupničkom domu, onda nam uzalud naše inicijative jer bez toga ništa ne može proći", kazao je on na danšnjoj press konferenciji.

Govoreći o prijedlogu Budžeta institucija BiH Čović je kazao da što se prije donese svima će nam biti relaksiranija situacija.

"Druga strana medalje su ova sredstva koja bi došla od Evropske unije. Bojim se bez proračuna nećemo moći manipulirati tim sredstvima", rekao je Čović.

Ustvrdio da je partnerstvo stranaka na državnom nivou postoji formalno još uvijek, ali da se učinak zajedničkog rada ne vidi još od marta kada se s nestrpljenjem čekala odluka Evropske unije o pristupnim pregovorima.

"Isto tako sam uvjeren da nam nema druge nego pokušavati tražiti rješenja. Evidentno postoji kriza u kontinuitetu funkcioniranja političkog dogovora. Uostalom, vidite kakva je komunikacija predsjednika stranaka u eteru i naše je da dalje nastavimo pokušavati ohrabrivati. Govorio sam stalno da smo mi to vezivno tkivo, govorim u ime HNS-a i HDZ-a, u pregovaračkim procesima, a koliko ćemo biti uspješni vidjet ćemo", naveo je.

Na pitanje novinara o eventualnom sutrašnjem imenovanju Marina Vukoje na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te primjedbama opozicije, Čović je rekao kako imaju pravo, ali i da vlast ima odgovornost.

"Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije privremene mjere", zaključio je Čović.

On je kazao da 16 mjeseci čekaju ovo imenovanje.

Najavio je da će se sutra na sjednici birati i upravljačke strukture Radio-televizije FBiH.

#DraganČović #HDZ #MarinVukoja #BiH