Članak

PREDSJEDNIK SDA

Poziv Tužilaštva i SIPA-e Suljagiću, Bajroviću i meni jasna je poruka Bošnjacima: Šutite i ne suprotstavljajte se!

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović javno se oglasio oko današnjeg saslušanja u SIPA-i po naredbi Tužilaštva BiH.

"Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“.

Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića. Prijavljeni smo za „izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti“.

Poziv predsjedniku političke stranke koja uživa najveću podršku Bošnjaka i direktoru Memorijalnog centra Srebrenica šalje se na dan kada Generalna skupština Ujedninjenih nacija usvaja Rezoluciju o genocidu u Srerbenici. Nimalo slučajno. Jasna je to poruka, i po tajmingu i po odabiru ljudi koji se pozivaju. A poruka se šalje svim Bošnjacima i svim bh. patriotama: da šute, da se ne suprotstavljaju, da budu svjesni ko ima kontrolu nad Tužilaštvom i SIPA-om i ko trenutno upravlja procesima.

Naravno da nikada nisam izrekao niti jednu riječ koja bi mogla povrijediti pripadnika bilo kojeg naroda ili poticati na međunacionalnu mržnju i netrpeljivost. To, jednostavno, nije u mom biću, niti je to ikada bila politika SDA. Ono što jesam govorio, i što ću uvijek ponavljati, jeste poziv za jačanje odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine. Također, pozivaću na oprez Bošnjake, koji su u prošlom stoljeću u ratovima bili izloženi pokoljima, etničkim čišćenjima i genocidu, a u miru diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih prava.

Izjave o vojnom jačanju i "prebrojavanju" koje Tužilaštvo odjednom, dvije godine nakon što su izrečene, smatra spornim, date su u vremenu kada se bila zahuktala prijeteća, secesionistička politika, koju je pratila ista takva retorika iz entiteta Rs, ali i iz Srbije.

To je vrijeme kada su četnici pjevali "kako će ponovo teći krvava Drina", kada je Milorad Dodik prijetio nasilnim preuzimanjem kasarni Oružanih snaga BiH na teritoriji entiteta RS "kao i 1992", kada je srbijanski ministar Vulin, inače glasnogovornik aktuelnog srbijanskog režima, izjavljivao da će „Balkan biti stabilan tek kada Srbi budu ponovo živjeli u jednoj državi, kada su se iz susjednih zemalja svakodnevno slale poruke o intenzivnom naoružavaju, kada su bili intenzivirani napadi na bošnjačke povratnike u entitetu Rs...

To je, dakle, vrijeme u kojem se stvarala psihoza među stanovnicima Bosne i Hercegovine da im prijete novi sukobi i nova stradanja. Tada sam kazao, a i danas ću reći - treba učiniti sve što je u našoj moći da se spriječi ponavljanje scenarija iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kao i da se spriječi bilo kakav novi sukob. Slabost privlači nasilnike, a snaga ih odvraća.

Stoga je za očuvanje mira i stabilnosti neophodno jačanje institucija i svih segmenata odbrane, od Oružanih snaga i policijskih struktura, do svakog patriotski nastrojenog pojedinca. Naravno, sve to u okviru Ustava i zakona Bosne i Hercegovine. Dakle, činiti sve ono što čine odgovorne države i osviješćeni narodi", naveo je Izetbegović.

#BakirIzetbegović #SDA #SIPA #BiH #politika