Članak

OPSADA SARAJEVA

Godišnjica masakra u ulici Vase Miskina (Ferhadija): 26 ubijenih i 108 ranjenih dok su čekali u redu za hljeb!

(Patria) - Na današnji dan 1992. godine, pripadnici Vojske Rs počinili su jedan od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Bio je to masakr u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji.

Srpske snage su ispalile tri minobacačke granate iz pravca Borija i usmrtile 26, a ranile 108 građana Sarajeva.

Dan prije masakra u Sarajevu je boravio ruski ministar vanjskih poslova Andrei Kozirev i dogovorena je, pored ostalog, obustava vatre. U skladu s ovim dogovorom, 27. maja 1992. godine u 6 sati ujutro trebalo je stupiti na snagu primirje, te su građani Sarajeva bili “ohrabreni” stati u red za hljeb, koji je u jednu prodavnicu u ulici Vase Miskina dopremljen oko 9 sati, a ubrzo su u blizini dostavljeni i mliječni proizvodi. Dok je trajala podjela hljeba, u 9.55 sati, na ovu lokaciju ispaljene su granate.

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. godine do 1995. godine. Masakr u ulici Vase Miskina jedan je od 230 primjera masovnog ubijanja civila u vrijeme opsade Sarajeva. Za ovaj zločin niko nije sudski procesuiran.

Članovi porodica, preživjeli, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te brojne delegacije danas su položili cvijeće na mjestu masakra i odali počast svim ubijenim.

Prije 32 godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.


#Ferhadija #masakr #opsada #redzahljeb #Sarajevo #BiH