Članak

POTPREDSJEDINK FBiH

Lendo za Patriju: Predlaganjem Vukoje kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda povrijeđeno pravo zastupnika da biraju!

Pozvao zastupnike da razmisle da li bi građani koje predstavljaju podržali njihov izbor.

(Patria) - U ime klubova poslanika SDA, DF i SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH jučer je zastupnica SDA u Predstavinčkom domu FBiH zvanično predala zahtjev potpredsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari i potpredsjednicima Federacije BiH Refiku Lendi i Igoru Sojanoviću da, u skladu sa svojom ustavnom obavezom, preduzmu radnje s ciljem zaštite ustavnosti u Federaciji BiH.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendom u izjavi za Patriju tim povodom kaže: "Imenovanje sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine je generacijska odluka s potencijalno višedecenijskim posljedicama na politički suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravi poredak države Bosne i Hercegovine.

U Ustavu Bosne i Hercegovine sadržana je odredba kojom se Predstavnički dom Parlamenta Federacije obavezuje da izvrši izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Dakle, pojam izbor znači da se bira između više kandidata koji su im predloženi, a s ciljem da izaberu najboljeg kandidata".

Dodaje: "Činjenica da je Komisija za izbor i imenovanje dostavila samo jedno ime Predstavničkom domu, ukazuje da je došlo do povrede procedure u kojoj je Komisija izvršila izbor, a Predstavničkom domu dostavila svoju odluku na potvrđenje".

"Dakle, mogu slobodno kazati da se prije svega radi o povredi prava zastupnika da biraju između više kandidata ali i oduzimanju nadležnosti Predstavničkom domu koji je doveden u poziciju da potvrđuje izbor koji je izvršilo njemu podređene tijelo", rekao je Lendo za Patriju i zaključio:

"Ovim putem pozivam zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije da prilikom glasanja donesu ličnu odluku, zasnovanu na stručnim i profesionalnim kompetencijama kandidata Marina Vukoje, čije im je ime dostavljeno na potvrđivanje. Posebno su u obavezi da u obzir uzmu stav i mišljenje građana i birača, koji su za njih glasali i da postave sebi pitanje da li bi oni podržali njihov izbor?".

#BosnaHercegovine #IgorSojanoviću #LidijaBradari #MarinaVukoje #ParlamentFederacije #PredstavničkiDom #RefikLendo #UstavniSud #Zastupnici #BiH