Članak

DEKAN FPN-a

Turčalo za NAP: Za efekte Rezolucije o Srebrenici ključni su budući koraci

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo za Novinsku agenciju Patria prokomentarisao je današnje usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

(Patria) - Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo za Novinsku agenciju Patria prokomentarisao je današnje usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Turčalo kaže kako bi analizu glasanja o rezoluciji temeljio na strukturi zemalja koje su bile za i protiv, uzimajući u obzir njihove vojne, političke, ekonomske i meke moći mjerene svim relevantnim indeksima.

Ocjenjuje da su u pogledu Rezolucije o Srebrenici ključni budući koraci, te dodaje kako bi bilo zabrinjavajuće da je Rezolucija dobila podršku dvije trećine zemalja članica UN-a, ali da nije dobila podršku ključnih zemalja transatlantskog područja.

- Iako se neki možda neće složiti, smatram da je važnija geopolitička i geoekonomska moć te geografski položaj zemalja koje su podržale Rezoluciju, nego puka činjenica da je 19 zemalja glasalo protiv, a 68 bilo suzdržano - ističe Turčalo.

(R.B.)

#fpnsarajevo #genocid #Genocid #RezolucijaOSrebrenici #SeadTurčalo #Srebrenica #BiH