Članak

SUKOB OD 7. OKTOBRA

Egipat upozorava da bi se mogao povući iz ratnog posredovanja u Pojasu Gaze

(Patria) - Egipat je u srijedu zaprijetio da će se povući kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi nakon što je CNN izvijestio da je egipatska obavještajna služba promijenila uslove nedavnog prijedloga primirja i poništila dogovor, javio je Reuters.

„Pokušaji da se dovedu u sumnju i uvrijede egipatski posrednički napori... samo će dovesti do daljnjih komplikacija situacije u Gazi i cijeloj regiji i mogu natjerati Egipat da se potpuno povuče iz svog posredovanja u trenutnom sukobu“, navodi u saopštenju Diaa Rashwan, šefica egipatskog odjela Državne informativne službe.

Citirajući tri osobe upoznate s diskusijama, CNN je u utorak naveo da je egipatska obavještajna služba promijenila uslove prijedloga o prekidu vatre na koji je Izrael pristao ranije u maju.

Kada je Hamas 6. maja objavio da prihvata sporazum, to nije bio prijedlog za koji su kolege posrednici iz SAD-a i Katara mislili da je dostavljen Hamasu na razmatranje, navodi CNN. Promjene koje su izvršile egipatske obavještajne službe izazvale su bijes i optuživanje američkih, izraelskih i katarskih zvaničnika i izazvale zastoj u razgovorima, navodi CNN.

Rashwan je u saopštenju navela da je učešće Kaira kao posrednika rezultat „ponovljenih zahtjeva i insistiranja“ Izraela i SAD-a. Egipat je rekao da su neke „stranke“ nedavno okrivile egipatske i katarske posrednike i optužile ih da su pristrasne, dodala je.

Napetosti između Egipta i Izraela rastu zbog izraelske vojne operacije u Rafahu na južnom kraju Pojasa Gaze, odmah preko granice s Egiptom.

#Egipat #Gaza #Rafah #sukob #Svijet