Članak

PRIJEDLOG KONGRESU

Republikanci i demokrate zajedno za promjenu pravila predsjedničke etike

Republikanci i demokrate zajedno su napisali prijedlog zakona koji je jučer predstavljen u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a.

(Patria) - Republikanci i demokrate zajedno su napisali prijedlog zakona koji je jučer predstavljen u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a, kojim će se od (pot)predsjednika države zahtijevati da javno objelodane svoje poreske prijave prije, za vrijeme i poslije boravka u Bijeloj kući.

Prijedlog je sačinio neobičan par - konzervativni republikanski poslanik James Comer i vrlo liberalna demokratska poslanica Katie Porter, s ciljem ojačavanja nadzora nad etikom predsjednika države.

Sve se to dešava u izbornoj godini u kojoj Kongres nad pretpostavljenim predsjedničkim kandidatima obje stranke vodi istrage, a želi i da suzbije strani uticaj na američku politiku.

Demokrate su prije dva dana uvele rivalski prijedlog zakona kojim se ojačava ustavna zabrana predsjedniku SAD-a da prima poklone i novac od stranih državljana bez posebnog odobrenja Kongresa, s obzirom na to da je Donald Trump, pretpostavljeni kandidat republikanaca, u vrijeme dok je bio predsjednik drsko ignorisao Ustav kada su strani zvaničnici dolazili u njegove hotele i druge objekte koje posjeduje.

Ova dva zakonska prijedloga ukazuju da obje stranke imaju apetit za revidiranje pravila predsjedničke etike, s tim što tek treba vidjeti hoće li ovi tekstovi uopšte proći kongresnu raspravu, a kamo li postati zakon, s obzirom na to da se republikanci i demokrate vatreno sukobljavaju u vezi s ponašanjem Trumpa, ali i aktuelnog predsjednika Josepha Bidena.

Prijedlog Jamesa Comera, republikanskog poslanika iz Kentuckyja, i Katie Porter, demokratske poslanice iz Californije, koncentrisan je na jačanje transparentnosti i njim se zahtijeva objelodanjivanje stranih uplata, poklona i zajmova najbližim članovima porodice predsjednika i potpredsjednika države. To je direktna posljedica zabrinutosti koja vlada među poslanicima Kongresa zbog poslovanja Trumpove djece, ali i Bidenovog sina.

#SAD #Svijet #republikanci #demokrate