Članak

BIJELA KUĆA

Biden: Palestinsku državu ostvariti kroz pregovore, a ne jednostranim priznanjem

Reakcija je to iz Bijele kuće, nakon što su Irska, Španija i Norveška rekle da će priznati palestinsku državu ovog mjeseca.

(Patria) - Predsjednik SAD-a Joe Biden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem.

Reakcija je to iz Bijele kuće, nakon što su Irska, Španija i Norveška rekle da će priznati palestinsku državu ovog mjeseca.

Kako prenosi Reuters, iz Bijele kuće je saopšteno da je Biden snažan zagovornik dvodržavnog rješenja i da je to bio tokom cijele karijere.

"On vjeruje da se palestinska država treba ostvariti kroz direktne pregovore između strana, a ne kroz jednostrano priznanje", kažu iz Bijele kuće.

Španija, Irska i Norveška objavile su jučer da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na šta je Izrael reagovao povlačenjem ambasadora iz tih država.

Nekoliko zemalja EU proteklih sedmica dalo je do znanja da planiraju priznati državnost Palestine, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

Generalna skupština UN podržala je 10. maja palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Glasanje je bilo globalno istraživanje podrške palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN, što je potez koji bi zapravo značio priznanje palestinske države, nakon što su SAD prošlog mjeseca uložile veto u Vijeću sigurnosti UN.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN došao je nakon sedam mjeseci rata između Izraela i Hamasa, i u trenutku dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Ujedinjene nacije već dugo podržavaju viziju dvije države koje žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica.

#JoeBiden #Palestina #SAD #Svijet