Članak

VAŽNA ODLUKA

HISTORIJSKI DAN Norveška, Irska i Španija priznale Palestinu

(Patria) - Irska je danas službeno priznala palestinsku državu, saopćio je premijer te zemlje Sajmon Haris (Simon Harris) na konferenciji za novinare u Dablinu.

Haris je rekao da je odluka o priznavanju Palestine kao države donesena prošlog mjeseca i da Irska ovaj korak poduzima zajedno sa Španijom.

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu. Svako od nas će sada preduzeti sve nacionalne korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede u djelo", rekao je Haris.

Irski premijer Harris je također rekao da je razgovarao s brojnim liderima i kolegama i da je uvjeren da će u narednim sedmicama još neke zemlje priznati državu Palestinu.

"Ovo je historijski i važan dan za Irsku i Palestinu", poručio je Haris.

Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio je na današnjoj sjednici Kongresa kako će Španija slijediti korake Norveške i Irske te priznati državu Palestinu.

Na sjednici Kongresa koja je počela u 9 sati, Sanchez je odmah na početku zasjedanja govorio o priznanju Palestine.

"Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela. Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini", rekao je Sanchez.

Nakon ove rečenice, u Kongresu Španije uslijedio je ogroman aplauz prvenstveno predstavnika ljevice odnosno Socijalističke radničke partije i pokreta Sumar.

Baš kao i u slučaju Norveške i Irske, priznanje će postati pravosnažno 28. maja.

"Neophodno je održati ideju o dvije države. Netanyahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu", poručio je Sanchez.

Prvi koji su danas održali konferenciju za medije bili su političari iz Norveške, a premijer je rekao kako je priznanje Palestine neophodan korak ka miru.

"Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom", rekao je Store.

#država #Irska #Norveška #Palestina #Španija #Svijet