Članak

ANALIZA

Na sudijama Ustavnog suda FBiH teret stvaranja dobre ili loše prakse, a privremena mjera je trenutno prihvatljivo rješenje!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Ustavni sud Federacije BiH u ponedjeljak će zasjedati i odlučivati o četiri podneska zastupnika u Predstavničkom domu koji se tiču konstituirajuće sjednice, ali i sjednica kojima je predsjedavao Mladen Bošković (HDZ) iako prema Poslovniku Predstavničkog doma nije imao validno ovlaštenje i to sve to dok je pored njega sjedila predsjedavajuća u ostavci Mirjana Marinković Lepić.

Nadamo su da su sudije Ustavog suda Federacije svjesne odgovornosti koju nose i koju će nositi ovisno o odlukama na najavljenoj sjednici. Jer, od tih odluka ovisit će budućnost parlamentarnog života i demokratije u entitetu Federacija, a svaka odluka donesena mimo Ustava i drugih normi mogla bi ovaj entitet odvesti u svojevrsnu političku anarhiju. Time bi se mogao početi gubiti kontinuitet u funkcionisanju vlasti, jer, ukoliko pokušaj aktuelne parlamentarne većine ne bude zaustavljen svaka naredna će imati pravo da radi po svome.

Odnosno, ukoliko sudije Ustavnog suda Federacije odlukom uspostave praksu da je dozvoljeno mijenjati Poslovnik Predstavničkog doma kako kome odgovara jasno je da u skorijem vremenu možemo doći u situaciju potpunog neustavnog funkcionisanja Parlamenta.

No, krenimo redom. Jedna od odluka odnosi se na konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Tada su Trojka, HDZ i partneri u maniru političkih hajduka preuzeli vođenje konstituirajuće sjednice iako je tu sjednicu ranije počeo raniji predsjedavajući Mirsad Zaimović i nakon prekida jasno naznačio datum nastavka. No, Trojka i HDZ željni vlasti su odlučili da može mimo Ustava i Poslovnika, pa je na sudijama Ustavnog suda da se odrede prema tome i ukoliko se budu držali Ustava spriječe ponavljanje slične prakse.

Kada su Trojka i HDZ shvatili da hajdučija prolazi nije im trebalo mnogo da nastave s uspostavljenom praksom. Prvo je predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić podnijela ostavku iz privatnih razloga i nekim svojim viđenjem pravila odlučila da samoinicijativno, suprotno Poslovniku, prava vođenja sjednica prenese na Mladena Boškovića. Zanimljivo da iako Poslovnik to traži, nije konsultovala i zatražila saglasnost druge dopredsjedavajuće.

Tako je i način sazivanja osme vanredne sjednice Predstavničkog doma završio pred Ustavnim sudom Federacije BiH i očekivati je da će ovaj Trojka-HDZ anti-Poslovnički čvor biti razriješen, jer će u suprotnom buduća vlast imati utvrđenu sudsku praksu na koju će se moći pozivati.

A na sjednici koju je mimo Poslovnika po isforsiranom zaključku vodio Mladen Bošković izmijenjen je Poslovnik Predstavničkog doma kojeg su mnogi okarakterisali kao napad na demokratiju, slobodu parlamentarnog govora i rada. Dakle, model nekog bjeloruskog ili sjevernokorejskog parlamenta Trojka, HDZ i partneri izglasali su na sjednici sazvanoj i vođenoj suprotno Poslovniku.

Već tada je bilo jasno da je Ustavni sud FBiH zakasnio s nekim odlukama, jer se aktuelna parlamentarna većina očito osilila da tone dublje u neustavnost i antidemokratske procese.

Stoga je 27. maja vjerovatno posljednja prilika da sudije Ustavnog suda isprave sve kardinalne greške aktuelne vlasti i tako spase ne samo parlamentarni život, nego i cijelu Federaciju od anarhije koja će zasigurno nastupiti u budućnosti ukoliko se sudije ogluše i puste da sve ide tokom koji su donijeli Trojka i HDZ!

Najelegantnije rješenje koje Ustavni sud FBiH u cajtnotu može donijeti je odgovor na zahtjev klubova SDA, DF i SBiH i donošenje privremene mjere kojom će biti spriječeno nanošenje veće štete i time omogućeno da u razumnom roku bude razriješen po ustavnost i legalnost procesa opasan čvor.

Jer, činjenica da na pola mandata vladavine Trojke i HDZ-a imamo situaciju s četiri zahtjeva za ocjene ustavnosti, sjednice suprotne Poslovniku u atmosferi potpunog haosa mogu biti jasan putokaz sudijama potrebe da što prije urade svoj posao poštujući Ustav!

#HDZ #MarinkovićLepić #MirjanaMarinovićLepić #MirsadZaimović #MladenBošković #MladenBošković #RasimBelkoUstavni #UstavogSudaFederacije #BiH #izdvojeno