Članak

KOMENTAR

Konakoviću se priviđa Kant, dok Nešić ismijava žrtve genocida: Je li po državu gore nametanje prvog ili izbor drugog?

I tako nekadašnji direktor Javnog preduzeća Putevi Republike srpske otvara nove puteve vrijeđanja i dimenzije negiranja genocida

Piše: A. Čorbo-Zećo

Popisivao je s naoružanom pratnjom Bošnjake petkom koji odlaze na džumu, odbio je dati saglasnost za održavanje komemoracije i dženaze u Srebrenici, jer u zahtjevu piše riječ genocid, podizao tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH, isto je učinio javno u emisiji FTV-a, negira genocid i sada priča i viceve u emisiji ‘Ćirilica’ kod Milomira Marića i tako ismijava žrtve genocida u Srebrenici.

Sve ovo je ministar Nenad Nešić, namjerno ne pišem sigurnosti, jer njegovo ponašanje nikakvu sigurnost ne donosi građanima Bosne i Hercegovine!

I tako nekadašnji direktor Javnog preduzeća Putevi Republike srpske otvara nove puteve vrijeđanja i dimenzije negiranja genocida. Bahatost koju prezentira nije više ni politički stav, već mnogo teža neartikulisana, anticivilizacijska norma, koja ruku na srce i pristaje Nešiću.

Osobi koja teško može da u prosto-proširenoj rečenici iskaže stav, a da pri tome ne zvuči kao dijete iz osnovne škole i pristaje više da priča morbidne viceve, nego da se bavi poslom na koji su ga postavili i sarajevski trikolori, zastupnici SDP-a, Naše stranke i NIP-a, uvjeravajući nas da dolaze neka bolja vremena obilježena kompromisom. Zato se Nešić danas komforno može hvaliti da je zaslužan za dostavljanje Sky komunikacije, bez da ga neko upozori da su te komunikacije došle u BiH dosta ranije.

Ali predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, inače i ministar vanjskih poslova BiH 29. aprila 2023. na sebi svojstven način pred upaljenim kamerama relativizirao je ponašanje Nešića, okrivljujući opet javnost što kritički posmatra divljaštvo Nešića. Zato, danas ovaj vic ide na dušu i Konakovića, koji je na sve prethodno bahato ponašanje Nešića ostajao ravnodušan.

“Nenada Nešića smo kroz iglene uši provukli – jer je digao tri prsta. Eto! Srbin digao tri prsta i neko se iznenadio. A ja ću sada biti iskren – Nešić je najbolji kadar od ministara iz Rs-a”, govorio je Konaković.

Imenovanje Nešića podržala je i međunarodna zajednica, prvenstveno Američka ambasada i Michael Murphy, i danas zapetljani između čvrstih stavova srpske politike i neke neartikulirane pojave probosanskih stranaka (to ni ne liči na politiku) uvjeravaju nas da smo u velikom napretku i da je kompromis urodio plodom.

Pa, ako taj kompromis znači da pričanje viceva i ismijavanje žrtava može proći bez reakcija i zahtjeva za smjenu Nešića (to bi trebao uraditi i Christian Schmidt, ako politika neće) onda je jasno zaključiti u kojem smjeru ide država Bosna i Hercegovina.

“Ovo Vijeće ministara ima priliku promijeniti putanju BiH, postizanjem konsenzusa neophodnog za izgradnju bolje budućnosti za sve građane BiH", napisala je Ambasada na Twitteru nakon imenovanja Vijeća ministara BiH, a u kojem sjedi i Nenad Nešić.

I zbilja jesmo promijenili putanju, od 2000. nismo ovako ponižavani i ismijavani na najmorbidniji i primitivan način.

Pa tako, Milorad Dodik, predsjednik SNSD, koji nije morao u državnu vlast, ali se tamo našao isključivo voljom Trojke i HDZ BiH, kao i Ambasade SAD-a, vrlo otvoreno šalje poruku da je 'Bosna i Hercegovina došla do svog kraja'.


„Ili je preciznije reći doveli su je do kraja oni koji su se u nju kleli. Ostalo je samo da svi učinimo napor da budemo dobre komšije i da se raziđemo u miru", poručio je Dodik.

Ili prevedeno uz viceve i smijeh, iako ništa nije smiješno! Možda Trojki i jeste, jer lakše se sada smijati nego crveniti zbog podignute ruke za Nenada Nešića i prihvatanja odgovornosti, jer odavno u BiH svi imaju neka prava, ali svaki vid odgovornosti izostaje.

Nemam nikakav citat Kanta, ostavit ću to Konakoviću i drugima da pričaju kada im se faktura za ponižavanje ispostavi!

#AmbasadaSADa #ChristianSchmidt #ElmedinKonaković #MichaelMurphy #MiloradDodik #NenadNešić #PuteviRepublikeSrpske #SNSD #VijećeMinistaraBiH #izdvojeno #BiH