Članak

FEDERALNI ZASTUPNIK

Silajdžić za NAP o imenovanju Vukoje: Kako ćete voljeti HZHB, a cijeniti i njegovati ustavnost?

Lideri Trojke sve svoje resurse, stranke i zastupnike/ce podredili su svojim pozicijama kako bi ih sačuvali. Zbog toga građani ispaštaju, a o napretku po bilo kojem pitanju nema ni riječi.

Razgovarao: Delvin Kovač

Lideri Trojke sve svoje resurse, stranke i zastupnike/ce podredili su svojim pozicijama kako bi ih sačuvali. Zbog toga građani ispaštaju, a o napretku po bilo kojem pitanju nema ni riječi.

Predajom mnogih pozicija i resursa HDZ-u na svim, a SNSD-u na državnom nivou pokazali su da nemaju veze s ponosom koji je ovaj narod stoljećima krasio, izjavio je u intervjuu za Novinsku agenciju Patria zastupnik Stranke za BiH u Federalnom parlamentu Haris Silajdžić.

Za danas u 11 sati zakazana je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Kakva su Vaša očekivanja od tog zasjedanja?

Silajdžić:
U okviru prve tačke bit će raspravljano o listi kandidata koja bi se trebala naći pred nama zastupnicima na idućoj sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za 28. maj. HDZ ima jasan cilj, a to je da instalira svog kandidata u državni Ustavni sud. Ono što je meni zabrinjavajuće jeste odnos Trojke prema ovom krucijalnom pitanju, obzirom da oni poduzimaju više koraka ka realizaciji HDZ-ovog cilja.

Stranka za BiH, koju predstavljam u Parlamentu, kao i kompletna opozicija je za listu kandidata, između kojih ćemo tajnim glasanjem izabrati novog člana Ustavnog suda, kako je to propisano Ustavom Bosne i Hercegovine. Lakrdija koju Trojka planira izvesti i čega se mi plašimo jeste da na sjednici ove komisije Parlamentu pošalju samo ime jednog kandidata, čime bi se uskratilo Parlamentu da bira sudiju Ustavnog suda, čemu ćemo se snažno suprotstaviti.

Zašto prema Vašem mišljenju Trojka toliko insistira na imenovanju Marina Vukoje? Šta tim imenovanjem trojkaši dobijaju od HDZ-a ili ih je možda strah da bi HDZ, ukoliko ne izglasaju Vukoju, blokirao sve procese u FBiH?

Silajdžić:
Stvari treba posmatrati iz ugla lidera Trojke. Pristali su da budu na smjenjivim funkcijama kojima ih prije svega HDZ ucjenjuje, i to je po meni najveći razlog zašto imaju snishodljiv odnos u ovoj koaliciji. Znate, vrlo je nezahvalno pregovarati kada se radi o "tvojoj" fotelji.

Lideri Trojke su podredili sve svoje resurse, stranke, kao i sve zastupnike/ce svojim pozicijama kako bi ih sačuvali, zbog toga građani ispaštaju, a o napretku po bilo kojem pitanju nema ni riječi. Nikad nisu bili hrabriji i odlučniji na putu izdaje kao sada, zato s punim legitimitetom i nose titulu izdajnika i kao takve ih trebamo i tretirati.

Da će HDZ blokirati sve procese u FBiH - to je realna opcija, ali se o tome trebalo razmišljati kada je formirana, tj. nametnuta ova Vlada FBiH.

Šta očekujete od sjednice Zastupničkog doma zakazane za 28. maj? Hoće li Vukoja biti imenovan, i šta Bosnu i Hercegovinu očekuje s jednim takvim ustavnim sudijom koji će pod potpunom kontrolom HDZ-a biti u narednih barem 20 godina?

Silajdžić:
Duboko sam uvjeren da će ipak proraditi savjest kod određenih zastupnika te će spriječiti imenovanje Vukoje. Međutim, poučen dosadašnjim iskustvom, pogotovo kada smo imali situaciju da su ti isti zastupnici pristali na suspenziju Ustava na 24 sata, ni izbor Vukoje im neće biti problematičan.

O posljedicama njegovog izbora bismo mogli danima pričati, ne zbog toga što ja lično nisam za Vukoju, to nije ni važno, već je problem što je vrlo lojalan kadar HDZ-a na čijoj listi je bio 2019. godine za Dom naroda i čije će politike i zaključke slijepo pratiti i kao sudija u državnom Ustavnom sudu. Ono što je očigledno jeste da nam predstoje teške godine u režiji izdajničke Trojke ukoliko izaberu HDZ-ovog Vukoju u Ustavni sud.

Lider NIP-a Elmedin Konaković nedavno je izjavio kako nije dobio dokaz da je Vukoja politički kandidat. No, demantuje ga dokument iz februara 2019. koji dokazuje da se tada nalazio na listi HDZ-a BiH za Dom naroda Parlamenta BiH. Kako to komentarišete ali i koja je Vaša generalna ocjena dosadašnjeg djelovanja Trojke?

Silajdžić:
Zamislite tu samouvjerenost u vlastitu moć obmane. Ni HDZ nije negirao da je Vukoja njihov čovjek. I Christian Schmidt je pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao da je Vukoja = HDZ BiH. I Avdo Avdić mu je pokazao zvanični dokument. Ali ništa to nije dovoljno da Konaković progovori istinu.

Zbog toga je ključna stvar na ovu upornost u neistini i spletkama uzvratiti neprekidnim i snažnim iznošenjem argumenata, a onda i podsjećanjem na izdaje Trojke. Sjetimo se da je to krenulo od predaje Mostara HDZ-u, preko prepuštanja Velike Kladuše ratnom zločincu Fikretu Abdiću, a zamalo im slično nije uspjelo i u Jajcu.

Oni su na izborne liste umetnuli VRs minobacačliju Mladena Lonića. Kod njih dobro kotira i instaliraju je u kantonalnu skupštinu ona koja je za ezan rekla da je propagandni džingl. Ivana Marić im je odlična, iako je rekla da su posjete majki Srebrenice suđenjima u Hagu patetična, da su Bošnjaci izmislili svoje ime, da je Haški sud bespotreban. Oni imaju fatalističku ljubav prema Vojinu Mijatoviću koji heroje odbrane BiH naziva fašistima.

Predajom mnogih pozicija i resursa HDZ-u na svim, a SNSD-u na državnom nivou pokazali su da nemaju veze sa ponosom koji je ovaj narod stoljećima krasio. Kada su Konaković i Trojka spremni učestvovati u anuliranju ustavne pozicije Bošnjaka, teško da može biti kraja njihovim izdajama. Samo će se potruditi da to rade postepeno, ali teško da će se zaustaviti u podaničkim i izdajničkim potezima.

Nažalost, neki od njih su nepopravljivi, poput instaliranja u Ustavni sud BiH nasljednika ideologije paradržave HZHB. Kako ćete voljeti HZHB, a cijeniti i njegovati ustavnost?! To je međusobno suprotstavljeno. Kao što je HZHB udarila na ustavni poredak Republike Bosne i Hercegovine, tako su, ali u mirnodopskoj konstelaciji, narušili Ustav FBiH. Ovoga puta Mostaru i Širokom Brijegu su pomagali izdajnici među nama.

To je kada govorimo o politici izdaje. Što se tiče infrastrukture ove izdajničke strukture, vjerujte da će doći vrijeme kada će Konaković, ali i neki njegovi saradnici i bliske mu osobe, morati odgovarati na pitanje odakle im toliki novci za plakate, stranačke događaje, medijska oglašavanja, za onolika jednoobrazna odijela, za mnoge kancelarije širom BiH, a koje same po sebi nisu održive, jer nisu refleksija broja mandata i podrške naroda.

Bit će mu postavljeno i pitanje, ali i od onih koji mu djeluju da su sada na njegovoj strani - da li su humanitarne organizacije bliske NiP-u bile način za upumpavanje i pranje prljavog novca?

#DelvinKovač #HarisSilajdžić #HDZ #MarinVukoja #ParlamentFederacije #Patria #SNSD #Trojka #UstavniSud #Vlada #BiH