Članak

PREDSJEDNIK Rs

Dodik za eskalaciju krize okrivio Sattlera, nazvavši ga francuskom sobaricom, a nije štedio ni Schmidta, ni Murphyja

Predsjednik Rs Milorad Dodik smatra da je za eskalaciju krize u BiH odgovoran šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, "koji je izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude francuska sobarica".

Foto: Milorad Dodik/X

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik smatra da je za eskalaciju krize u BiH odgovoran šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, "koji je izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude francuska sobarica".

- Sattler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Sattler je svjedok rušilačke politike SAD-a u BiH koja sruši svaki dogovor domaćih političara.

Sattler je svjedok i dolaska Christiana Schmidta, uz punu svijest da se Schmidt ovdje lažno predstavlja, ali Sattler podržava neizabranog Nijemca kome u leđa puše raspojasani Michael Murphy - rekao je Dodik.

Dodik je to izjavio odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Sattlera da su Rs-u stopirana dva projekta vrijednosti 1,2 milijarde KM i da je za to odgovorno rukovodstvo Rs i predsjednik Dodik, koji su, kako smatra, odgovorni i za eskalaciju krize u BiH.

Dodik ističe da bi do ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmirio Sattler, ali i ovo što je nabrojao, kaže, previše je.

- I konačno, čovjek koji je poslat u BiH da promoviše evropske vrijednosti i standarde mrtav-hladan komentariše i Izborni zakon koji je u BiH nametnuo čovjek koji formalno nema nikakvu funkciju u BiH.

Kakve su to evropske vrijednosti i kakvo je to licemjerje ostavljam svima da prosude sami - dodaje Dodik.

Ističe da je promotor saradnje, i u BiH i regionu, Sattler šutio kada je Rs-u osporena izgradnja istočnog kraka gasovoda, Hidroelektrane "Buk Bijela", aerodroma u Trebinju...

- Šutio je na sve opstrukcije prema Rs. Upitao bih onda sve u BiH, a i izvan nje ko je odgovoran za krizu u BiH - Milorad Dodik, koji uporno istrajava na poziciji očuvanja ustavnog poretka u BiH ili Sattler, koji je riješio da svoj mandat u BiH potroši na podilaženje bošnjačkoj političkoj eliti i američkom ambasadoru, a ostatak vremena da se pravi mrtav - navodi Dodik.

Ali kada Sattler odluči da se nakratko probudi, dodaje Dodik, onda prekrši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima miješajući se u unutrašnja pitanja BiH.

- Gotovo cijeli intervju Sattler je potvrđivao da je tu konvenciju davno čitao - zaključio je Dodik.

#BiH #ChristianSchmidt #JohannSattler #MichaelMurphy #MiloradDodik #politika