Članak

HRVATSKA

Plenković: Imamo 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade

Već danas prikupili smo 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade Hrvatske, izjavio je danas predsjednik HDZ-a i nosilac liste na izborima za Evropski parlament Andrej Plenković.

(Patria) - Već danas prikupili smo 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade Hrvatske, izjavio je danas predsjednik HDZ-a i nosilac liste na izborima za Evropski parlament Andrej Plenković.

- Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu - rekao je Plenković tokom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ-a za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o formiranju Vlade s HDZ-om, saopštili su iz DP-a, pri čemu će Plenkoviću dati 12 mandata.

DP, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora - poljoprivredu, ekonomiju te demografiju i useljeništvo, za šta će biti osnovano novo ministarstvo, potvrdile su obje strane.

Uz ministarske pozicije dobit će i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

DP je na izborima 17. aprila s partnerima osvojio 14 mandata, ali odmah se u izbornoj noći od njih "otcijepio" Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), dok je danas objavljeno da svoj potpis neće dati ni Josip Jurčević, tako da DP raspolaže sa 12 saborskih mandata.

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da su im za formiranje većine koju će predvoditi Plenković nedostajala tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a.

Timovi DP-a i HDZ-a postigli su jučer "saglasnost u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade", objavio je Marko Milić u ime HDZ-a, nakon drugog održanog sastanka ove sedmice.

#Hrvatska #AndrejPlenković #HDZHrvatska #vlada #Region