Članak

PROŠLA JE GODINA OD SMRTI

U Sarajevu će biti posađeno drvo u čast Armana Soldina: 'Volio je život, prirodu i životinje… Bio je ponosni Sarajlija'

Foto: Reuters

(Patria) - Prošla je godina od smrti Sarajlije Armana Soldina koji je 9. maja 2023. poginuo izvještavajući sa ukrajinskog ratišta. Tridesetdvogodišnji Arman je bio dugogodišnji reporter i snimatelj Agencije France press. Na prvu godišnjicu, porodica i prijatelji, danas će u Armanovu čast posaditi drvo u Pionirskoj dolini. Njegova sestra Enra kazala je kako su se odlučili na ovu lokaciju jer je Arman bio "ponosan što je Sarajlija" i jer je volio život, prirodu i životinje.

“Danas je godina dana od najtužnijeg dana u našoj porodici i teško je stajati ovdje. Arman je bio ponosan što je Sarajlija i uvijek je to isticao. Jako je volio život, prirodu i životinje i pomagao im je čak i u ratnim okolnostima. Hranio ih je i spašavao od sigurne smrti. Zbog svega toga i u čast njegove ljubavi, odlučili smo na simboličan način u Pionirskoj dolini da zasadimo drvo koje će nastaviti rasti i biti simbol budućim generacijama. Arman je ovdje proveo djetinjstvo. Nosio je u srcu Sarajevo, zato smo danas ovdje. Zahvaljujući prekrasnim ljudima iz Pionirske doline dobili smo mogućnost da obilježimo ovaj dan. Arman je ipak tu s nama, ja to znam i i hvala svima što ga čuvamo u našim srcima zauvijek”, rekla je Enra Soldin za N1.

Izabrali su brezu jer je, kako kaže, simbol ljepote, mladosti i dugovječnosti. A za njih će biti i simbol borbe za istinu. Danas u 12 sati u Pionirskoj dolini će se okupiti Armanova porodica, prijatelji, a prisustvovat će i francuski ambasador.

“Drvo će biti podsjetnik na sve ono što je učinio tokom svog kratkog života. Želja nam je da ovo drvo raste i stremi ka suncu i nebu, stvarima kojima se Arman uvijek divio”, dodala je Armanova sestra.

Arman Soldin je poginuo na ukrajinskom ratištu. Tim od četiri novinara AFP-a udaljavao se od prve linije fronta kada je na njih pucano raketama Grad. Osim Armana ostatak ekipe je bio neozlijeđen. Njegove kolege su posvjedočile da je umro s kamerom u ruci. Podsjećamo, Arman je pred odlazak na ratište gostovao u Novom danu, bio je u posjeti porodici u Bosni i Hercegovini…S velikom strašću je pričao o novinarskom pozivu i potrebi da ispriča ljudske priče, sudbine ljudi koji žive u ratom zahvaćenim područjima.

#ArmanSoldin #BorbaZaIstinu #Brezu #EnraSoldin #FrancePress #FrancuskiAmbasador #PionirskaDolina #Sarajevo #SimbolLjepote #BiH