Članak

ŠEF DIPLOMATIJE

Cameron poziva saveznike iz NATO-a da povećaju izdatke za odbranu usred rastućih prijetnji

(Patria) - Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron će u četvrtak pozvati partnere NATO-a da uskoro počnu trošiti 2,5 posto BDP-a na odbranu, tokom velikog govora u kojem će pozvati na mišićaviji pristup zapadnoj vanjskoj politici, javio je AFP.

Cameron, bivši britanski premijer, će reći da zemlje moraju poduzeti odlučnije mjere kako bi zaštitile svoje interese od novih prijetnji, uključujući Rusiju i Iran.

„U borbi smo volje. Svi moramo dokazati da su naši protivnici pogriješili. Britanija, i naši saveznici i partneri širom svijeta”, reći će Cameron, prema izvodima koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Cameron će iskoristiti glavnu riječ u Nacionalnom centru za cyber sigurnost u Londonu da pozove zemlje NATO-a da povećaju potrošnju na odbranu iznad cilja od dva posto dogovorenog prije deset godina. On će pozvati zemlje u savezu da nadmašaju protivnike, da više sarađuju i da budu više inventivni.

„Na predstojećem samitu NATO-a svi saveznici moraju biti na putu da ispune svoje obećanje dato u Velsu 2014. godine da će potrošiti dva posto na odbranu. I onda moramo brzo krenuti da uspostavimo 2,5 posto kao novo mjerilo za sve saveznike u NATO-u“, trebao bi reći Cameron.

Prošlog mjeseca, britanski lider Rishi Sunak najavio je tokom posjete Poljskoj da će London postepeno povećati potrošnju za odbranu na 2,5 posto BDP-a do 2030. godine.

On je izdvojio „osovinu autoritarnih država“, uključujući Rusiju, Iran, Sjevernu Koreju i Kinu.

Cameron će tvrditi da Ujedinjeno Kraljevstvo treba ulagati u stare saveze, uključujući G7 grupu najbogatijih nacija svijeta i mrežu za razmjenu obavještajnih podataka Five Eyes sa Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Kanadom i Novim Zelandom. Zatim da UK također treba stvoriti nova partnerstva, poput saveza AUKUS sa SAD-om i Australijom, nakon Brexita.

„Moramo usvojiti tvrđu oštricu za teži svijet. Ako nas Putinova ilegalna invazija nečemu nauči, to mora da bude da premalo i prekasno samo podstiče agresora“, reći će.

„Moramo biti čvršći i asertivniji.“

Camerona, koji je podnio ostavku na mjesto premijera 2016. godine nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije, Sunak je prošlog novembra postavio za ministar vanjskih poslova.

#DavidCameron #NATO #VelikaBritanija #Svijet